Festen

Vi gjør oss klare til Festen

Ved Teater og scenekunst er elevene i disse dager i gang med årets hovedproduksjon og vårens store begivenhet. Om to måneder skal scenelysene tennes, og publikumsradene fylles opp.

Teatret begynner som et ikke-eksisterende sted, og nå skal vi skape et univers sammen med, lys og mennesker. Det er en utrolig spennende prosess, fra valg av manus til ferdig produkt.

Prosess Festen

Elevene er med på hele prosessen. Først velges et manus, og så begynner øvingsfasen.

Festen som hovedproduksjon

Årets manus ble valgt før jul, da vi sammen leste en god del manus fra ulike tidsepoker og sjangre. Valget falt på Festen, et manus basert på en dansk film av Thomas Vinterberg.

Vi inviterer publikum inn til en familiefest, hvor mye fortrengt kommer opp til overflaten. Før vi kommer så langt at vi kan begynne å iscenesette familietragedien er det mange valg som må tas, og som teater og folkehøgskolelærer vil jeg gjerne ha med klassen med på denne prosessen.

Elevene velger manus

En elev Marit, forteller at hun i utgangspunktet ikke var så gira på å sette opp Festen, og skjønte ikke hvordan det skulle gå til i forhold til at det var altfor mange roller. Denne uka har vi jobbet sammen med teksten, slått sammen roller, strøket noe, tenkt nytt om noe annet. Kan vi få publikum med på denne sangen? Ja! Det kastes opp gode forslag, og klassen er positive og løsningsorienterte.

Forberedelser til Festen

Elevene på Teater og scenekunst arbeider med manuset til Festen.

Marit ser annerledes på det nå, og tenker at det vil blir ekstra morsomt å vise det frem fordi hun eier det. Teaterklassen er en skikkelig sammensveiset gjeng og folk støtter opp om de som ikke fikk ønskerollen, og plutselig forstår man at det som ser ut som en liten rolle, egentlig er en super utfordring. Den skal gjøres godt, og være med å gjøre andre gode.

Klare for fest

Teater er samspill, og det er utrolig kjekt å være lærer for en gira og motivert gjeng, som er skikkelig klare for å brette opp ermene å gå på gulvet, klare for fest!

Premieren er på Fana folskehøgskule lørdag 7. mars 2020.

Har du en skuespillerdrøm, eller har du lyst til å utfordre deg selv til å stå på scenen?

Søk på Teater og scenekunst.