Klesbyttedag på Fana folkehøgskule

Den store klesbyttedagen

Lørdag 23. november har vi stor klesbyttedag på Fana folkehøgskule.

Nordmenns klesforbruk har eksplodert de siste par årene, og en av årsakene er at klesprisene har stupt. Billige klær er mulig fordi store selskaper stadig flytter produksjonen til land med lavere lønninger. Arbeidere i sør betaler prisen i form av ekstrem overtid, manglende arbeidskontrakter, og altfor lave lønninger. Dette er etisk uansvarlig.

Salg

Nordmenns klesforbruk er enormt, blant annet fordi klær er billige. Klesbyttemarked er et miljøvennlig og etisk alternativ til å handle klær på salg.

Gjennom klesbyttedager vil vi mobilisere til en annerledes tankegang der gjenbruk og kvalitet blir viktigere enn lave priser. Dette er en del av den store omleggingen av økonomien som er nødvendig for å sikre en bærekraftig klode samt bedre arbeidsvilkår og lønnsforhold i sør. Klesbytting er bra for deg og bra for miljøet!

Dette er en klesbyttedag

Klesbyttedager kan komme i mange former og størrelser, alt fra en mindre byttekveld hjemme til et stort offentlig klesbyttearrangement.

På Fana folkehøgskule gjør vi klesbyttedagen på denne måten:

 • Ta med noen rene og pene plagg (klær som er i så god stand at du vil gitt dem bort til din beste venn)
 • Klærne bytter eier via klesbyttelapper (for plaggene du leverer inn får du klesbyttelapper som gir deg rett til å plukke ut andre plagg)
 • Når alle som har levert klær har brukt klesbyttelappene sine, kan de andre elever se om det er noen klær de vil ha. Slik får vi større sirkulasjon og reduserer mengden overskuddsklær
 • Alle går fornøyde hjem med nytt tilskudd til garderoben
 • Overskuddsklærne leveres til veldedighet

Slik arrangerer du ditt eget klesbyttemarked

Det å arrangere klesbyttedag er både hyggelig og sosialt. Få med deg vennegjengen, naboer eller andre interesserte og arranger et klesbyttemarked. Eller kanskje det passer bedre med en privat byttefest for din nærmeste omgangskrets?

Fem tips til et mer miljøvennlig klesskap

BIR her i Bergen har disse fem tipsene for å få et mer miljøvennlig klesskap:

 1. Kjøp mindre
  Kjøp klær etter behov og ikke på impuls
 2. Kjøp bedre
  Velg tidløs design, naturmaterialer og kvalitet som varer
 3. Kjøp brukt
  Forleng plaggets levetid med å kjøpe gjenbruk
 4. Vask mindre
  Fjern flekker i stedet for å alltid vaske hele plagget
 5. Reparer mer
  Fest løse knapper og sy igjen hull

Slik ble klesbyttedagen på Fana i 2019

I dag har vi hatt klesbyttedag på Fana Folkehøgskule. 30 spente elever kom, på jakt etter å gjøre et bruktkupp. Elevene hadde blitt tipset om å grave litt ekstra dypt i klesskapet da de var hjemme på høstferie, og noen hadde med seg store lass, mens andre hadde med seg ett spesielt plagg. Vi begynte med å organisere klærne på bord og hengere. Elevene fikk utdelt en klesbyttelapp pr plagg. Så var det bare å sette i gang å finne seg noe nytt, helt gratis! Noen ga mye mer enn de fant, og andre fant mye mer enn de gav, men det var generelt god stemning, og det gikk sivilisert for seg uten drakamper. «Deilig å handle uten stress», «ja! jeg trengte et nytt skjørt», eller «her kan jeg finne klær jeg vanligvis ikke tør å se på i butikken», var noen av kommentarene som falt.

klesbyttedag på Fana

Elevene kom med plagg som de ikke trengte og byttet med hverandre.

Da aktiviteten rundt klesbordene begynte å stilne laget vi en «byttering» hvor folk viste frem et plagg de potensielt kunne tenke seg å bytte igjen, hvis de fikk et godt tilbud hos noen. Det viste seg raskt at folk allerede hadde fått et eierforhold til sine nyervervede plagg, så det ble heller en runde hvor folk viste frem sine beste bruktkupp. Etter dette var det fritt vilt, og man kunne ta det man ville ha. Så var det hele plutselig over, og vi pakket sammen restene for å gi til veldedighet! Forhåpentligvis kan folk droppe litt av juleshoppingen i år. Jeg selv fant en kul Harry Potter T-skjorte til en fan, datteren min. Den skal pakkes inn og legges under treet.