Eget mørkerom som sommerprosjekt

Tuva gikk på Klassisk fotografi forrige skoleår. I sommer har hun laget seg et eget mørkerom hjemme.

Det å gå inn i et mørkerom er en opplevelse i seg selv. De fleste har kanskje sett det på TV, i en film eller en serie. Et mørklagt rom med rødt lys. Men i det du går inn, skrur på det røde lyset og kjenner lukter som ikke finnes noe annet sted, da skjer det noe. I hvertfall gjør det det for meg. 

Lærte om mørkerom på Fana

Jeg hadde aldri drevet med klassisk fotografi før jeg kom til Fana. Jeg hadde et digitalt speilreflekskamera jeg ikke egentlig forsto, og det nærmeste jeg hadde vært analoge bilder var engangskameraer. Men allerede første gangen jeg fikk se et bilde komme frem på papiret i et mørkerom, var jeg bitt av basillen. Dette måtte jeg lære meg! 

I løpet av skoleåret på klassisk fotografi fikk jeg kjenne på den fantastiske gleden av å få frem en film, full av velleksponerte bilder. Og den utrolige skuffelsen av å fremkalle en helt sort eller helt blank film. Og hele tiden hadde jeg i bakhodet at dette må jeg nyte, for det er ikke sikkert jeg får drevet med noe slikt igjen. 

Sommerferieprosjektet

Men da sommerferien kom og skoleåret var over gikk det ikke lang tid før jeg begynte å savne lukten av kjemikalier og det røde lyset. Jeg begynte å lete. Og det var ikke vanskelig. Det viste seg at en av mine kompiser hadde omtrent alt jeg trengte liggende i garasjen. I tillegg fantes det mye brukt utstyr på nett. Vi kjenner alle noen som kjenner noen som har noe liggende et sted. Noen kar, en forstørrer, og man er langt på vei. 

Utstyr til mørkerom

Du trenger ikke så mye utstyr for å lage deg ditt eget mørkerom.

Etter selve utstyret var i boks manglet et mørkt rom. De fleste har kanskje en mørk kjeller, loft eller et lite bad. Problemet hos meg var at det ikke fantes et slikt rom i huset. Heldig vis finnes det løsninger for dette også. IKEA selger lystette gardiner. Og gaffateip kan brukes i hver en sprekk. 

Lag ditt eget mørkerom

Mørkerommet begynner å ta form. Benken er laget av hobbyplater.

Jeg trengte også en slags arbeidsbenk. Her også finnes det mye brukt. Selv endte jeg opp med å kjøpe hobbyplater, og bygge en benk i riktig høyde. I tillegg satte jeg en gammel hylle under for ekstra hylleplass. Gamle lamper fikk røde lyspærer fra 70-tallet.

Mørkerommet er ferdig

Slik ser det ferdige mørkerommet ut. Nå er det klart til bruk.

Etter et par dager var alt på plass. En del av soverommet mitt var plutselig blitt mørkerom. Og jeg kan si at det å fremkalle film og bilder i egent hjem, gir et ekstra kick.

Klart for fremkalling

Nå kan nettene igjen brukes til fremkalling av bilder i mørkerommet.

Akkurat som på skolen kan jeg nå igjen bruke nettene i mørkerommet, og glemme tiden mens jeg står der inne. Det er som om verden utenfor ikke eksisterer i noen timer. Kun bildene.