Stipendiatene skoleåret 2020-2021

Livet på Fana

Hvert år har vi noen stipendiater på skolen. Det er elever som går sitt andre år på folkehøgskolen, og som dermed er ekspertelever på folkehøgskole. Dette er stipendiatenes svar på tre vanlige spørsmål rundt livet på Fana.

1) Hvordan er det å flytte inn med en haug med fremmede mennesker?

For mange blir bosituasjonen helt ny, i og med at man plutselig får en rekke mennesker å forholde seg til. Her på skolen har vi tre internatbygninger, Øst, Vest og Nord, med korridorer bestående av enkelt- og dobbeltrom. Vi deler bad, toalett, vaskemaskiner og har selv etter tur ansvar for renhold i korridoren.

Strikkegjeng - livet på Fana

Du blir godt kjent med elevene på korridoren din, men du blir også kjent med resten av skolen. Strikkegjengen har tatt plass i peisestua på skolen.

På starten av året samles korridoren og blir enige om hvordan man ønsker å ha det sosialt, samt bli enige om noen felles grunnregler. Etter behov har man egne korridormøter hvor man kan ta opp saker og ting som angår korridoren. For mange kan rommet sitt være et behagelig sted å trekke seg tilbake på etter lange dager. På samme side kan en korridor føre til nye vennskap, og er en ypperlig måte å bli kjent på tvers av linjene.

2) Kommer jeg til å få meg venner i løpet av året?

Første skoledag kan være skummel. Husk at alle er i samme båt, de fleste tenker nok det samme som deg. Her møter man mange elever med ulike interesser så sjansen er høy for å møte noen du kan finne tonen med. Det å skaffe venner er ikke nødvendigvis gjort på en dag. Du har tid til å møte folk hele året, og for noen kan dette ta lenger tid. Prøv å ikke la deg stresse over at det dannes gjenger.

Bålkveld - livet på Fana

På folkehøgskolen samles ungdommer fra hele livet. På bildet forsøker vi oss på bålkveld i regnfulle Bergen.

Mange finner kanskje en trygghet i å være en del av en gjeng i starten av året. Likevel må man huske på at folk ofte er mer imøtekommende enn det kanskje virker. Prøv å møte folk med et åpent sinn og ta initiativ til å prate og bli kjent. Utover året blir man også automatisk bedre kjent på tvers av linjer, korridorer og vennegjenger.

3) Hva skjer etter skoletid?

På folkehøgskole trenger man ikke å være redd for å kjede seg. Det arrangeres daglig aktiviteter av læreren som har kveldsvakt (kalt tilsyn). Aktivitetene varierer fra dag til dag og kan være alt fra quiz og lydbok, til rumpeldunk og karaoke. I tillegg til tilsynsaktiviteter kan elevene fritt organisere aktiviteter etter skoletid.

Joggegruppe - livet på Fana

På kveldstid styrer du tiden selv. Er du sprek, så kan du for eksempel lage en løpegruppe.

I år har det bl.a. vært dannet en joggegruppe, søppelplukkegruppe på søndager, og diverse film- og tv-serie-fremvisning. Skulle ikke dette være nok finner man som regel alltid noen å snakke med i peisestua.

Håper dette ga et lite innblikk i folkehøgskolelivet og ga svar på noen spørsmål dere hadde om livet på Fana.

Med kjærlig hilsen

Andreårs-stipendiatene 2020/2021

PS
skolens Facebook-side og Instagram kan du se flere bilder av det som skjer på skolen