Analog foto
– mørkerommets magi!
– mørkerommets magi!
Andreas har jobbet som profesjonell fotograf. Han er utdannet portrettfotograf hos fotografmester Hans Jørgen Brun i Bergen (2010-2014), og har drevet sitt eget studio på Sandane i Nordfjord til 2019.
Han er høyt premiert i flere nasjonale og internasjonale konkurranser. Blant annet fikk han prisen for «Årets portrett» i Landskonkurransen for fotografi i 2016. Bildene hans har vært utstilt flere steder i Norge og er publisert i en rekke land.
Du kan lese mer og se bilder som han har tatt på nettsiden www.aenfotografi.no
Epost: andreas@fanafolk.no
Analogt fotografi og analoge kameraer er tilbake for fullt – og vi har absolutt alt du trenger for å hive deg ut i det: Kamerautstyr, mørkerom og høy faglig kompetanse.
Analog foto på Fana er blant de få stedene hvor du kan fordype deg i analog fotografering og mørkeromsarbeid. Ved å jobbe analogt vil du oppnå en dypere konsentrasjon, og større forståelse for lys og komposisjon, fordi du ikke distraheres av skjermen på kamera og du tvinges til å tenke før du trykker på utløseren.
Vi legger stor vekt på høy faglig kompetanse, både hos egne lærerkrefter og gjestelærere utenfra. Alle elever får individuell veiledning når de skal lære seg nye teknikker og fotografiske håndverk.
Undervisningen veksler mellom teoretisk innføring og inspirasjon, praktisk opplæring hvor du lærer å bruke utstyret, og prosjektjobbing. I perioder er det også mulig å jobbe digitalt.
Arbeidsformer
Du fotograferer og fremkaller din første film. Deretter går du inn i papirmørkerommet og der får de se det ferdige bildet komme til syne i kjemikaliebadet. Magisk! Utrolig!
Snart mestrer du mørkerommet på egenhånd. Her kan du boltre deg fritt resten av året, om du ønsker det. Når du har lært det elementære håndverket der, vil du få videre innføring i ulike mørkeromsteknikker.
Når teknikken sitter i fingrene, har vi bedre utgangspunkt for å skape de beste fotografiene!
Etter dager og netter i mørkerommet er elevene klare til å presentere bilder fra studieturen til Berlin.
Teori og praksis går hånd i hånd. Vi skal bli kjent med store fotografer og filmskapere, samt lære om fotografiets historie. Vi skal også se film, både dokumentar og spillefilm, og vi skal jobbe med komposisjon, lyssetting, karrieremuligheter, mm.
I løpet av året er vi innom forskjellige temaer, som blant annet portrettfotografi, gatefotografi, landskap, med mer.
I løpet av året henter vi inn eksterne gjestelærere i tillegg til hovedlæreren på linja. Slik får elevene nye impulser og friske blikk på arbeidene sine. Vi drar også på bedriftsbesøk hos fotografer i Bergensområdet.
Det riktige utstyret
Du har fri tilgang til utstyr og fasiliteter hele døgnet: klasserom, mørkerom og studioutstyr. Du har også fri bruk av skolens analoge kamerautstyr, både klassiske, manuelle 35mm kamera og profesjonelle Hasselblad-kamera.
Du må ha eget analogt systemkamera. Hvis du ikke har kamera, så kan du leie et kamera fra skolen for en billig penge inntil du får skaffet deg eget kamera.
Spør oss gjerne om tips til kjøp – både nytt og brukt
Utstillinger
Gjennom skoleåret får elevene flere anledninger til å vise frem arbeidet sitt, både til andre medelever, og folk utenfra.
Les blogginnlegget om fotoutstillingen Berlin Sessions
I løpet av året besøker vi en rekke gallerier og utstillinger for å lære og få inspirasjon. Bergen har flere velrennomerte utstillingssteder og gallerier. I tillegg «bader» vi i inntrykk på studieturene til Roma og Nordic Light.
I løpet av året har vi to studieturer. Formålet med studieturene er å gi deg faglig påfyll og inspirasjon til egne bilder.
Fotografering i Bergen
For fotoklassen er det en stor fordel at skolen ligger i Bergen. Byen er i seg selv spennende å utforske med kamera, og i tillegg er det et stort miljø for fotografering i Bergen.
Byen har:
De gamle husene og smugene i Bergen er et yndet motiv for mange fotografer.
For gatefotografi er Norges nest største by et fantastisk utgangspunkt for å skape gode fotografier!
I Bergen arrangeres en av Europas største filmfestivaler. Elevene på Klassisk fotografi får anledning til å se det aller beste av film fra inn- og utland på Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF) i oktober.
På festivalen vises alt fra kortfilm og dokumentarer til før-premierer på internasjonale «blockbustere».
Det er ingen krav om forkunnskaper for å bli elev på Analog foto, men det er viktig at du har interesse for foto og vil lære mer om fotografering.
Hos oss får alle individuell veiledning på sitt eget nivå. Det er en fordel om du har grunnleggende kunnskap om fotografering, men er du helt fersk så lærer vi deg det du trenger for å komme i gang.
Har du allerede drevet en del med fotografering, analogt eller digitalt, så har vi utstyret og kompetansen som tar deg et skritt videre.
En av de beste tingene med Fotografilinja, må være lærerne. I løpet av det året får du utrolig mye kunnskap fra de som du virkelig kommer til å ha bruk for senere!
Fotografi er et utrolig givende fag, med mange morsomme og kule utfordringer! Om du er interessert i å fremkalle bilder på gamlemåten eller liker å ta bilder på den digitale måten, passer dette bra for deg! Ta sjangsen da vel!
Fotografilinja åpnet øynene mine for hvor mye som kan ligge bak et enkelt fotografi. Etter at jeg fikk prøvd meg i mørkerommet, hvor man skal fremkalle og jobbe med sine egne bilder, begynte jeg virkelig å elske det og finne mitt eget motiv. Et flott sted å begynne for nybegynnere, men også for å utvikle seg om man allerede er «fotograf»!
Fotografilinja er en perfekt linje for de som ønsker å mestre og utdjupe sine fantasier og kreativitet!
Fana folkehøgskule
Mildevegen 190, 5259 Hjellestad
Telefon: 55 52 63 60
E-post: fana@fanafolk.no