Billedkunst

Vil du bli utfordret og lære noe nytt?

Bruke din kreativitet og videreutvikle deg kunstnerisk?

Har du lyst å løse oppgaver på din egen måte?

Maria Øy Lojo

Maria Øy Lojo

Maria er kunstner og linjeleder på Billedkunst. Hun har master fra Kunsthøgskolen i Bergen og bakgrunn i skulptur og tegning. Hun jobber mest med videoinstallasjon selv, men underviser i alt fra grafikk og keramikk til scenografi og performancekunst. Også underviser hun i andre ting som special-effects makeup og dans.

Epost: maria@fanafolk.no

Billedkunst

Lær å bruke teknikker og arbeidsmetoder, undersøke tema og eksperimentere med materiale. Besøk utstillinger, se kunstverk på nært hold og finn ut hva billedkunstnere tenker.

Utforsk dine egne ideer og bilder

Bruk året til å utvide dine muligheter, videreutvikle deg kreativt og kunstnerisk. Få faglig påfyll, inspirasjon, og veiledning fra lærere som jobber med kunst profesjonelt.

Elevene jobber med prosjekter over lengre tid og former prosjektene etter sine egne interesser. Du har også muligheten til å jobbe med et helt selvstendig prosjekt.

Om du er ny, erfaren eller rett og slett alltid har likt å drodle – vi skal uansett gi deg utfordringer. Det viktigste er at du har lyst til å jobbe kreativt og utvikle deg.

Bruk ulike uttrykksformer

Å lage kunst henger tett sammen med dine tanker, erfaringer, følelser og opplevelser. Ideer kan være synspunkter, sanseuttrykk, utopier, samfunnskritikk, humor og mye mer. Du får jobbe med å finne uttrykksformer som passer til ideene dine.

Det er ingen krav om forkunnskaper for å bli elev på Billedkunst, men det er viktig at du har interesse for kunst og vil lære mer om det.

Hos oss får alle individuell veiledning på sitt eget nivå. Det er en fordel om du har grunnleggende kunnskap om kunst/ design/ arkitektur e.l., men hvis du er helt fersk så får du lære det du trenger for å komme i gang. Hvis du allerede har drevet en del med tegning, maleri, skulptur eller andre ting på dette området, så har vi utstyret og kompetansen som tar deg et skritt videre.

Året passer for deg både hvis du kun ønsker et friår med fordypning og hvis du har planer om høyere utdannelse innen fagområdet. Vi hjelper deg med skolesøknader videre.

Fantastiske Roma venter!

Noen morgener, står vi grytidlig opp, tar med oss kamera og malesakene og fanger det italienske La Luce i soloppgangen på en folketom Piazza Navona eller Spanske trappen. Så tar vi en cappuchino og ser på byen som våkner til liv, og tusler til dagens første museum.

Den kulinariske reisen er sidestilt med resten, og vi har daglig kvalitetssikring av italiensk gelato

Fiesta gjøres stort sett når siste museumet stenger, og så går vi ut og spiser sammen på kvelden. Andre dager tar vi med oss tegnesakene på tur og studerer skulpturer og arkitektur.

Undervisningen på linjen inneholder perioder med fokus på forskjellige teknikker, tema og uttrykk. Disse periodene varer gjerne mellom en og tre uker.

Oppgavene eller prosjekter har vanligvis en tydelig bestemt ramme. Det er meningen at du løser oppgaver med dine egne ideer. Lærerne gir deg tilbakemeldinger underveis. Tilbakemeldinger fra medelever er også viktig.

I hovedsak får du undervisning fra kunst- og fotografilærere. Men gjestelærere, som er kunstnere med lang erfaring – eller nyutdannete, kommer også til å undervise, og vil introduserer oss for andre arbeidsmetoder og vurderinger.

Tegning og maleri

Du øver deg på å se proposjoner gjennom kroki og akttegning. Tegning og maleri av for eksempel stilleben og portrett gir god utvikling innen virkemidler som strek, tekstur, volum, lys og komposisjon.

Undersøkelse av selvportrett, egne ide og tema som sanseuttrykk, landskap og abstrakte motiver er aktuelle. Vi bruker blyant, kull, kritt, pastell, blekk, tusjpenn og grafiske teknikker.

Du vil lære å se og blande farger, bruke fargekontraster, jobbe med komposisjon, eksperimentere med maleriske teknikker som akryl og olje.

Installasjon og skulptur

Vi jobber i tre dimensjoner med skulptur, konstruksjon, støp eller installasjon.

Her bruker vi nye materialer og fysiske former. Tyngdekraft og forståelse av rom spiller en viktig rolle.

Fotografi

Du lærer å bruke analoge kamera, hvordan du fremkaller negativer og får bildene på papir i mørkerom.

Skolen har kameraer du får låne, og det er også mulig å bruke utstyr og mørkerommet på fritiden.

Du får også jobbe med bilder digitalt.

Animasjon

Det er alltid elever som liker å jobbe med animasjon, og på Billedkunst er det mulig å jobbe videre med både animasjonsfilm og tegninger.

Videoen over laget av Amalie Paulsen

Utstilling med elevarbeider

Vi stiller ut bilder og installasjoner både på skolen og utenfor skolen. Kunstverkene blir sett av medelever og besøkende.

Dette er en viktig måte å fullføre arbeidet på. Når et bilde blir hengt opp, eller en skulptur blir plassert, begynner det å kommunisere med omverdenen. Noen ganger vil du selv oppleve og se noe nytt i ditt eget bilde, og noen ganger vil du få nødvendige tilbakemeldinger fra andre betraktere.

Utstillinger i Bergen

Vi gjør oss kjent med nye og gamle kunstnere og ser på deres arbeid og ideer. Korte forelesninger henger sammen med temaene i oppgavene. Vi besøker en rekke faste og temporære utstillinger i byen. I Bergen ligger KODE med sine ulike utstillingsbygg, Bergen Kunsthall og diverse gallerier. Det vil gi oss masse inspirasjon til egen kunst.

Bergen er en viktig kunst- og kulturby nasjonalt. Stadig vekk kommer det kunstnere fra det internasjonale feltet og viser sin kunst her. Det er viktig å åpne døren til kunsten som lages i dag, men vi ser også på eldre kunstverk. De gamle mesterne har fortsatt mye å lære oss. Kunstformidlere i kunsthall og museum er kunnskapsrike, og kan fortelle mye om det vi ser og åpner gjerne for diskusjon eller synspunkt.

Det tar tid å lage dine egne kunstverk, og du skal få god til tid til å jobbe på egenhånd.

I kunstsalen vår vil du få din egen arbeidsplass med rom til å henge bilder og skisser på. Ved samlingsbordet i klassen starter vi dagen, har forelesning, snakker sammen og kan arbeide i lag.

Kunstsalen er åpen etter skoletid. Derved kan du holde på om ettermiddagen, om kvelden og i helgene. I tillegg til materialer og verktøy, er det teknikk- og kunstnerbøker til utlån.

Dette sier våre elever om linjen…

Billedkunst på Fana er det beste valget man kan ta om man har lyst å ha ett år der man utfordrer seg kreativt. Selv kom jeg inn med null kunnskap om kunst, og jeg lærte så mye som jeg bruker hele tiden nå når jeg setter meg ned for å lage noe.

På Billedkunst hadde vi godt klassemiljø, flinke lærere, og masse frihet som gjorde at jeg følte meg trygg og fikk utviklet mitt uttrykk på en helt ny måte. Året på Fana er et år jeg aldri vil glemme.

På Billedkunst fikk jeg muligheten til å jobbe med mange forskjellige materialer og finne mitt uttrykk. Med flinke lærere og fantastiske medelever kommer man utrolig langt! Jeg har lært masse jeg kommer til å ta med meg videre.

Full linje

Det er ikke flere ledige plasser på Billedkunst for skoleåret 2021-2022.
Vi har ikke venteliste, men det er ledig plass på andre linjer på skolen.