Billedkunst

Vil du bli utfordret og lære noe nytt?

Bruke din kreativitet og videreutvikle deg kunstnerisk?

Har du lyst å løse oppgaver på din egen måte?

Maria Øy Lojo

Maria Øy Lojo

Maria er kunstner og vikarierer som linjeleder på Billedkunst. Hun har master fra Kunsthøgskolen i Bergen og bakgrunn i skulptur og tegning. Hun jobber mest med videoinstallasjon selv, men underviser i alt fra grafikk og keramikk til scenografi og performancekunst. Også underviser hun i andre ting som special-effects makeup og dans.

Epost: maria@fanafolk.no

Billedkunst

Lær å bruke teknikker, undersøke tema og eksperimenter med materiale. Besøk utstillinger, se kunstverk på nært hold og finn ut hva billedkunstnere tenker.

Utforsk dine egne ideer og bilder

Bruk året til å utvide dine muligheter, videreutvikle deg kreativt og kunstnerisk. Få faglig påfyll, inspirasjon, og veiledning fra lærere som jobber med kunst.

Om du er ny, erfaren eller rett og slett alltid har likt å drodle – vi skal uansett gi deg utfordringer. Det viktigste er at du har lyst til å jobbe kreativt og utvikle deg.

Bruk ulike uttrykksformer

Å lage kunst henger tett sammen med dine tanker, erfaringer, følelser og opplevelser. Ideer kan være synspunkter, sanseuttrykk, utopier, samfunnskritikk, humor og mye mer. Du får jobbe med å finne uttrykksformer som passer til ideene dine.

Linjefag

Undervisningen på linjen inneholder perioder med fokus på forskjellige teknikker, tema og uttrykk. Disse periodene varer gjerne mellom en og tre uker.

Oppgavene eller prosjekter har vanligvis en tydelig bestemt ramme. Det er meningen at du løser oppgaver med dine egne ideer. Lærerne gir deg tilbakemeldinger underveis. Tilbakemeldinger fra medelever er også viktig.

I hovedsak får du undervisning fra kunst- og fotografilærere. Men gjestelærere, som er kunstnere med lang erfaring – eller nyutdannete, kommer også til å undervise, og vil introduserer oss for andre arbeidsmetoder og vurderinger.

Kunstorientering

Vi gjør oss kjent med nye og gamle kunstnere og ser på deres arbeid og ideer. Korte forelesninger henger sammen med temaene i oppgavene. Vi besøker en rekke faste og temporære utstillinger i byen. I Bergen ligger KODE med sine ulike utstillingsbygg, Bergen Kunsthall og diverse gallerier. Det vil gi oss masse inspirasjon til egen kunst.

Bergen er en viktig kunst- og kulturby nasjonalt. Stadig vekk kommer det kunstnere fra det internasjonale feltet og viser sin kunst her. Det er viktig å åpne døren til kunsten som lages i dag, men vi ser også på eldre kunstverk. De gamle mesterne har fortsatt mye å lære oss. Kunstformidlere i kunsthall og museum er kunnskapsrike, og kan fortelle mye om det vi ser og åpner gjerne for diskusjon eller synspunkt.

Arbeidsrom

Det tar tid å lage dine egne kunstverk, og du skal få god til tid til å jobbe på egenhånd.

I kunstsalen vår vil du få din egen arbeidsplass med rom til å henge bilder og skisser på. Ved samlingsbordet i klassen starter vi dagen, har forelesning, snakker sammen og kan arbeide i lag.

Kunstsalen er åpen etter skoletid. Derved kan du holde på om ettermiddagen, om kvelden og i helgene. I tillegg til materialer og verktøy, er det teknikk- og kunstnerbøker til utlån.

Utstillinger

Vi stiller ut bilder og installasjoner både på skolen, og i Bergen sentrum. Kunstverkene blir sett av medelever og besøkende.

Dette er en viktig måte å fullføre arbeidet på. Når et bilde blir hengt opp, eller en skulptur blir plassert, begynner det å kommunisere med omverdenen. Noen ganger vil du selv oppleve og se noe nytt i ditt eget bilde, og noen ganger vil du få nødvendige tilbakemeldinger fra andre betraktere.

Tegning og maleri

Du øver deg på å se proposjoner gjennom kroki og akttegning. Tegning og maleri av stilleben og portrett gir god utvikling innen virkemidler som strek, tekstur, volum, lys, stoffbehandling og komposisjon.

Undersøkelse av selvportrett, egne ide og tema som sanseuttrykk, landskap og abstrakte motiver er aktuelle. Vi bruker blyant, kull, kritt, pastell, blekk, tusjpenn og grafiske teknikker.

Du vil lære å se og blande farger, bruke fargekontraster og jobbe med komposisjon, eksperimentere med maleriske teknikker, undergrunnsmaterialer og spenne opp lerret. Du får prøve deg på akryl, olje og akvarell.

Videoen over laget av Oda Ådland Thowsen. Se flere av hennes arbeider her: odas-design-atelier.tumblr.comwww.instagram.com/odas_design_atelier/ og www.facebook.com/OdasDesignAtelier

Fotografi og animasjon

Fotografi

Du lærer å bruke analoge kamera, hvordan du fremkaller negativer og får bildene på papir i mørkerom.

Skolen har kameraer du får låne, og det er også mulig å bruke utstyr og mørkerommet på fritiden.

Du får også jobbe med bilder digitalt.

Animasjon

Det er alltid elever som liker å jobbe med animasjon, og på Billedkunst er det mulig å jobbe videre med både animasjonsfilm og tegninger.

Videoen over laget av Amalie Paulsen

Installasjon og skulptur

Vi jobber i tre dimensjoner med skulptur, konstruksjon, støp eller installasjon.

Her bruker vi nye materialer og fysiske former. Tyngdekraft og forståelse av rom spiller en viktig rolle.

Studietur

Fantastiske, eventyrlige Venezia er reisemålet vårt i vårsemesteret. Å reise til denne byen er på mange måter som en reise flere hundreår tilbake i tiden. Ingen biler, ingen støyende lyder eller neonskilt.

Du vandrer rundt i de smale gatene, mellom de ubeskrivelig vakre bygningene, over de utallige broene. Kanskje møter du en syngende gatefeier rundt neste hjørnet.

Opplev kjente landemerker som Dogepalasset, Rialtobroen, Sukkenes bru og Markusplassen.

Venezia har flere verdenskjente museer, som for eksempel Gallerie dell’Accademia, hvor du opplever bildene til mange av verdens mest kjente kunstnere.

Vi har dessuten kontakt med en norsk guide som tar oss med på en uforglemmelig dagstur ut i selve lagunen med sine unike øyer og bygninger.

Veien videre

Billedkunstner, arkitekt, designer, illustratør, lærer, tatovør, tegneserieskaper mm.

For å gi deg et innblikk i videre studiemuligheter besøker vi Kunstskolen og Kunsthøgskolen i Bergen. Gjennom året får du god erfaring som du tar med deg videre, uavhengig om du ønsker å jobbe med kunst eller ikke.

I løpet av de siste 15 årene har tidligere elever kommet inn på ulike kunstskoler i Norge, KHIB, Bergen Arkitektur Skole, Martins i London, Kunsthøyskolen i Trondheim mm.