Klassisk fotografi

– kunsten å se

Bli med på en reise inn i det klassiske fotografiets verden. Lær deg ´kunsten å se´, og kjenn på den gode følelsen når bildet ditt kommer til syne i mørkerommets gåtefulle bad og magiske atmosfære!

Klassisk fotografi – kunsten å se

Analog fotografi er tilbake for fullt – og vi har absolutt alt du trenger for å hive deg ut i det: Kamerautstyr, mørkerom og høg faglig kompetanse.

Folkehøgskolen holder til i Bergen, med sine film- og fotografimiljø, gallerier, eksklusive fotobutikker og, ikke minst, unike muligheter for gatefotografering.
Linja legger stor vekt på høg faglig kompetanse, både hos egne lærerkrefter og gjestelærere utenfra – og på at elevene skal få individuell veiledning i å tilegne seg teknikker og nye fotografiske håndtverk.

Studieturene går til kulturbyene, Berlin, og eventyrlige Venezia – to reisemål med helt spesielt fotografisk potensiale.

Alt dette er med på å gjøre fotografilinja på Fana Folkehøgskule til et helt unikt konsept. Vi ønsker deg velkommen til å være sammen med oss på en 9 måneders uforglemmelig reise!

ANALOG FOTOGRAFI/MØRKEROM

Som startpakke vil du få et Holga/Diana mellomformatkamera + workshopboken FOTOGRAFER!, sammen med film og fotopapir. Du fotograferer, fremkaller din første film og går deretter inn i papirmørkerommet, der du får se det ferdige bildet komme til syne i kjemikaliebadet. Magisk! Utrolig!

Snart mestrer du mørkerommet på egenhånd. Her kan du boltre deg fritt resten av året, om du ønsker det. Når du har lært det elementære håndverket der, vil du få videre innføring i ulike mørkeromsteknikker og alternative tradisjonelle prosesser.

DIGITAL FOTOGRAFI/PHOTOSHOP

Prinsippene du vil lære i analog fotografi er de samme som vi bruker i digital fotografi. Når teknikken sitter i fingrene, har vi bedre utgangspunkt for å fange ØYEBLIKKET. Derfra skal vi lære å redigere bildene i Photoshop.

TEORI

Teori og praksis går hånd i hånd. Vi skal bli kjent med store fotografer og filmskapere, samt lære om fotografiets historie. Vi skal også se film, både dokumentar og spillefilm, og vi skal jobbe med billedkomposisjon, lyssetting, sminking av modeller, karrieretips etc.

Men det første og viktigste tema vil være: Hva kjennetegner DET GODE BILDET?

Tema gjennom året er bl.a. gatefotografi («Street-photography»), portrett, landskap («Land & Cityscape»), stilleben («Still Life») etc. Fotografiet kjenner ingen grenser. Det gjelder å fange de magiske øyeblikkene der vi til en hver tid befinner oss.

UTSTILLINGER

Utstillingene i løpet av året er svært viktige. På slutten av året har vi en stor utstilling på det velrenommerte galleriet, Café Opera i Bergen.

KLASSEROM, MØRKEROM OG UTSTYR

Du har fri tilgang til utstyr og fasiliteter så godt som hele døgnet: Klasserom, mørkerom, studio kamera. Du tror det ikke før du får se det!, – m/blitzlamper etc. Du har også fri adgang til skolens analoge kamerautstyr, både klassiske, manuelle 35mm kamera og profesjonelle Hasselblad-kamera.

Dessuten skal du få adgang til å lage dine egne kamera, såkalte PINHOLE.

Av utstyr må du ha med deg ditt eget digitalt speilreflekskamera. Spør oss gjerne om tips til kjøp!

GJESTELÆRERE

Linja får besøk av profesjonelle fotografer. Den internasjonalt anerkjente fotografen Øyvind Hjelmen holder en intensiv 3- dagers workshop i januar, der hovedtema er: Finn ditt eget personlige fotografiske uttrykk!

BERGEN!

Vi drar mange fordeler med å holde til i praktfulle Bergen. Byen har et stort film- og fotografimiljø, fotobutikker som selger gamle analoge kamera, kinoer, filmklubber etc. For gatefotografi er Norges nest største by en unik tumleplass og uuttømmelig når det gjelder gode motiv.

FILMFESTIVALEN «BIFF»

FILM – BERGEN INTERNASJONALE FILMFESTIVAL – «BIFF»

Fotografi og film har mye til felles. Selv om fotografi er hovedtema på denne linjen, vil du også få anledning til og veiledning i å lage kortfilm, – om du ønsker det. Derfor setter vi av god tid til å se det aller beste av film fra inn- og utland på Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF) i oktober. Her vises alt fra kortfilm og dokumentarer til før-premierer på internasjonale «blockbustere».

STUDIETUR

Linja drar på to studieturer i løpet av året. På høsten drar vi til BERLIN – en spennende og moderne storby, full av interessante motiv, gallerier, museum – og ikke minst historie. Vi blir også godt kjent med hverandre gjennom gode fellesmåltid og byens uteliv.

… og på våren 2018 reiser vi til vakre og fantastiske VENEZIA i Italia!

VEIEN VIDERE

Mange av våre elever bruker året på å finne ut om de skal satse videre på noe innen fotografi eller film. Noen fortsetter på flerårige film- eller fotografi skoler, mens det for andre dukker opp helt andre interesser. Dette er folkehøgskolen i et nøtteskall.

Dette sier våre elever om linjen…

En av de beste tingene med  Fotografilinja, må være lærerne. I løpet av det året får du utrolig mye kunnskap fra de som du virkelig kommer til å ha bruk for senere!

Janko

Fotografi er et utrolig givende fag, med mange morsomme og kule utfordringer! Om du er interessert i å fremkalle bilder på gamlemåten eller liker å ta bilder på den digitale måten, passer dette bra for deg! Ta sjangsen da vel!

Rebekka Emely

Fotografilinja åpnet øynene mine for hvor mye som kan ligge bak et enkelt fotografi. Etter at jeg fikk prøvd meg i mørkerommet, hvor man skal fremkalle og jobbe med sine egne bilder, begynte jeg virkelig å elske det og finne mitt eget motiv. Et flott sted å begynne  for nybegynnere,  men også for å utvikle seg om man allerede er «fotograf»!

Marius

Fotografilinja er en perfekt linje for de som ønsker å mestre og utdjupe sine fantasier og kreativitet!

Christian