Klassisk fotografi

– kunsten å se

En reise inn i det klassiske fotografiets verden.

Lær ´kunsten å se´, og kjenn på den gode følelsen når bildet ditt kommer til syne i mørkerommets gåtefulle bad.

Knut-Inge Johnsen

Knut-Inge Johnsen

Knut-Inge er linjeleder på Fotografi-linja.

Optimal livsfølelse både som eneboer i det kjemikalie-dunstene mørkerommmet og som sosialt dyr sammen med familie og venner – med livets mange og store spørsmål stadig surrende rundt i hodet.

Utdanning: Lektor, med teologi og historie m.m. Diverse fotografiske workshops.

Epost: knutinge@fanafolk.no

Klassisk fotografi – kunsten å se

Klassisk fotografi og analoge kameraer er tilbake for fullt – og vi har absolutt alt du trenger for å hive deg ut i det: Kamerautstyr, mørkerom og høg faglig kompetanse.

 Klassisk fotografi på Fana er blant de få stedene hvor du kan fordype deg i analog fotografering.

Faglig innhold

Vi legger stor vekt på høy faglig kompetanse, både hos egne lærerkrefter og gjestelærere utenfra. Alle elever får individuell veiledning når de skal lære seg nye teknikker og fotografiske håndverk.

 • Analoge kameraer
  • Alle elever får et Holga-kamera i startpakken
  • Skolen har en rekke profesjonelle kamera, som for eksempel Hasselblad-kameraer
 • Mørkerom og fremkalling
  • Lær ulike fremkallingsteknikker
  • Bruk den tiden du trenger i et av våre tre mørkerom
 • Lær av de beste
  • Bli kjent med fotohistoriens beste bilder

Variert undervisning

På linjen Klassisk fotografi lærer du mye om analog fotografering. Undervisningen veksler mellom teoretisk innføring og inspirasjon, praktisk opplæring hvor du lærer å bruke utstyret og prosjektjobbing. I perioder jobber vi også med digitalfoto.

Fana Folkehøgskule holder til i Bergen. Byen har gode film- og fotografimiljøer, gallerier, eksklusive fotobutikker og unike muligheter for gatefotografering.

Inspirerende studieturer

Studieturene går til kulturbyene Berlin og Venezia – reisemål med helt spesielt fotografisk potensiale.

Formålet med studieturene er å gi deg påfyll og finne inspirasjon til dine egne bilder.

Åpen for alle

Hos oss får alle individull veiledning på sitt eget nivå. Du trenger ingen forkunnskaper for å starte på linjen. Hvis du allerede har jobbet en del med analogt foto og fremkalling, så har vi utstyret og kompetansen som tar deg et skritt videre.

Arbeidsformer

Analogt foto og mørkerom

Som startpakke vil du få et Holga/Diana mellomformatkamera + workshopboken FOTOGRAFER!, sammen med film og fotopapir.

Du fotograferer, fremkaller din første film og går deretter inn i papirmørkerommet, der du får se det ferdige bildet komme til syne i kjemikaliebadet. Magisk! Utrolig!

Mørkerom

Snart mestrer du mørkerommet på egenhånd. Her kan du boltre deg fritt resten av året, om du ønsker det. Når du har lært det elementære håndverket der, vil du få videre innføring i ulike mørkeromsteknikker og alternative tradisjonelle prosesser.

Digitalfoto og Photoshop

Prinsippene du vil lære i analog fotografi er de samme som vi bruker i digital fotografi. Når teknikken sitter i fingrene, har vi bedre utgangspunkt for å fange ØYEBLIKKET. Derfra skal vi lære å redigere bildene i Photoshop.

Teori og praksis

Teori og praksis går hånd i hånd. Vi skal bli kjent med store fotografer og filmskapere, samt lære om fotografiets historie. Vi skal også se film, både dokumentar og spillefilm, og vi skal jobbe med billedkomposisjon, lyssetting, sminking av modeller, karrieretips etc.

Men det første og viktigste tema vil være: Hva kjennetegner DET GODE BILDET?

Tema gjennom året er bl.a. gatefotografi («Street-photography»), portrett, landskap («Land & Cityscape»), stilleben («Still Life») etc. Fotografiet kjenner ingen grenser. Det gjelder å fange de magiske øyeblikkene der vi til en hver tid befinner oss.

Gjestelærere

Linja får besøk av profesjonelle fotografer. Den internasjonalt anerkjente fotografen Øyvind Hjelmen holder en intensiv 3- dagers workshop i januar, der hovedtema er: Finn ditt eget personlige fotografiske uttrykk!

UTSTILLINGER

Egne utstillinger

Utstillingene i løpet av året er svært viktige. Vi har flere utstillinger på skolen i løpet av året.

fotoutstilling

På slutten av året har vi en stor utstilling på det velrenommerte galleriet, Café Opera i Bergen.

Galleribesøk

I løpet av året besøker vi en rekke galleri og utstillinger for å hente inspirasjon.

galleribesøk

KLASSEROM, MØRKEROM OG UTSTYR

Du har fri tilgang til utstyr og fasiliteter så godt som hele døgnet: Klasserom, mørkerom, studio kamera. Du tror det ikke før du får se det!, – m/blitzlamper etc. Du har også fri adgang til skolens analoge kamerautstyr, både klassiske, manuelle 35mm kamera og profesjonelle Hasselblad-kamera.

Dessuten skal du få adgang til å lage dine egne kamera, såkalte PINHOLE.

Dette utstyret får du låne av skolen

 • 3 mørkerom – et til filmfremkalling og to til å lage papirbilder, med i alt åtte solide forstørrelsesapparat
 • Studio med studiolys og blitzlamper
 • 3 profesjonelle Hasselblad-kamera
 • Stort utvalg helmanuelle, analoge speilreflekskamera.(Nikon, Canon, Pentax, Olympus).
 • Diverse stativ.
 • Stort utvalg av Holga- kamera.  Elevene for ett til odel og eie.
 • Film/bilde-skanner
 • Rikholdig boksamling om og med fotografi.

Dette utstyret må du stille med selv

Elevene trenger ikke ha med eget kamera, men dersom du har liggende et «gammeldags» analogt speilrefleks-kamera, så ta det med.

Av utstyr må du ha med deg ditt eget digitalt speilreflekskamera. Spør oss gjerne om tips til kjøp.

BERGEN!

Vi drar mange fordeler med å holde til i praktfulle Bergen. Byen har et stort film- og fotografimiljø, fotobutikker som selger gamle analoge kamera, kinoer, filmklubber etc.

Gatefotografi i Bergen

For gatefotografi er Norges nest største by en unik tumleplass og uuttømmelig når det gjelder gode motiv.

FILMFESTIVALEN «BIFF»

FILM – BERGEN INTERNASJONALE FILMFESTIVAL – «BIFF»

Fotografi og film har mye til felles. Selv om fotografi er hovedtema på denne linjen, vil du også få anledning til og veiledning i å lage kortfilm, – om du ønsker det.

Derfor setter vi av god tid til å se det aller beste av film fra inn- og utland på Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF) i oktober. Her vises alt fra kortfilm og dokumentarer til før-premierer på internasjonale «blockbustere».

STUDIETUR

Berlin om høsten

Berlin er en metropol som har det aller meste: en unik spennende historie, attraktivt storbyliv, kulturliv, gallerier og ikke minst, gode motiver uansett i hvilken retning du snur kamera.

Vi bruker tiden godt og er stort sett på farten fra tidlig morgen til sent på kvelden, som vi avslutter med et godt felles måltid på et av byens store utvalg av ulike typer restauranter.

Venezia om våren

Fantastiske, eventyrlige Venezia er reisemålet vårt i vårsemesteret. Å reise til denne byen er på mange måter som en reise flere hundreår tilbake i tiden. Ingen biler, ingen støyende lyder eller neonskilt.

Du vandrer rundt i de smale gatene, mellom de ubeskrivelig vakre bygningene, over de utallige broene. Kanskje møter du en syngende gatefeier rundt neste hjørnet. Og – ja, det er steindyrt reise med gondol på kanalene, men helt gratis å fotografere dem.

Vi har dessuten kontakt med en norsk guide som tar oss med på en uforglemmelig dagstur ut i selve lagunen med sine unike øyer og bygninger.

VEIEN VIDERE

Mange av våre elever bruker året på å finne ut om de skal satse videre på noe innen fotografi eller film.

Noen fortsetter på flerårige film- eller fotografi skoler, mens det for andre dukker opp helt andre interesser. Dette er folkehøgskolen i et nøtteskall.

Lær hvordan du lager ditt eget pinhole kamera