Klassisk fotografi

– mørkerommets magi!

Opplev gleden av å jobbe med sølvbaserte fysiske fotografier fremfor pixler, hvordan hver endring eller justering gir deg en ny original, og hvordan tiden bare flyr avgårde når rødlyset i mørkerommet er på.

Andreas Eikeseth Nygjerd

Andreas Eikeseth Nygjerd

Andreas har jobbet som profesjonell fotograf. Han er utdannet portrettfotograf hos fotografmester Hans Jørgen Brun i Bergen (2010-2014), og har drevet sitt eget studio på Sandane i Nordfjord til 2019.

Han er høyt premiert i flere nasjonale og internasjonale konkurranser. Blant annet fikk han prisen for «Årets portrett» i Landskonkurransen for fotografi i 2016. Bildene hans har vært utstilt flere steder i Norge og er publisert i en rekke land.

Du kan lese mer og se bilder som han har tatt på nettsiden www.aenfotografi.no

Epost: andreas@fanafolk.no

Klassisk fotografi

Klassisk fotografi og analoge kameraer er tilbake for fullt – og vi har absolutt alt du trenger for å hive deg ut i det: Kamerautstyr, mørkerom og høy faglig kompetanse.

 Klassisk fotografi på Fana er blant de få stedene hvor du kan fordype deg i analog fotografering og mørkeromsarbeid. Ved å jobbe analogt vil du oppnå en dypere konsentrasjon, og større forståelse for lys og komposisjon, fordi du ikke distraheres av skjermen på kamera og du tvinges til å tenke før du trykker på utløseren.

Faglig innhold

Vi legger stor vekt på høy faglig kompetanse, både hos egne lærerkrefter og gjestelærere utenfra. Alle elever får individuell veiledning når de skal lære seg nye teknikker og fotografiske håndverk.

 • Utstyr
  • Skolen har en rekke profesjonelle kameraer, blant annet Hasselblad-kameraer
  • Mørkerommet er godt utstyrt, med 10 forstørrere for alle formater opp til 4×5 tommer
  • Skolen har studioutstyr som brukes m.a. til portrettfotografering
 • Mørkerom og fremkalling
  • Bruk den tiden du ønsker i et av våre tre døgnåpne mørkerom
  • Lær ulike fremkallingsteknikker
  • Avanserte teknikker som dodge & burn, split-filtrering, selektiv bleking av prints
 • Lær av de beste
  • Bli kjent med fotohistoriens beste bilder
  • Studèr de beste fotografene
  • La deg inspirere av de store filmskaperne og kunstnerne

Variert undervisning

På linjen Klassisk fotografi lærer du mye om analog fotografering. Undervisningen veksler mellom teoretisk innføring og inspirasjon, praktisk opplæring hvor du lærer å bruke utstyret, og prosjektjobbing. I perioder er det også mulig å jobbe digitalt.

Fana Folkehøgskule holder til i Bergen. Byen har gode film- og fotografimiljøer, gallerier, eksklusive fotobutikker og unike muligheter for gatefotografering.

Inspirerende studieturer

I løpet av året har vi to studieturer. Formålet med studieturene er å gi deg faglig påfyll og inspirasjon til egne bilder.

 • Fotoreise til Roma  – et reisemål med helt spesielt fotografisk potensiale. På turen blir det en kombinasjon av faglig opplegg og frihet til å oppleve byen på egen hånd.
 • Besøk på Norges største fotofestival Nordic Light i Kristiansund. Gjennom 15 år har festivalen etablert seg som det viktigste møtestedet for fotografer fra hele Norden.

Hvem passer det for?

Det er ingen krav om forkunnskaper for å bli elev på Klassisk Fotografi, men det er viktig at du har interesse for foto og vil lære mer om fotografering.

Hos oss får alle individuell veiledning på sitt eget nivå. Det er en fordel om du har grunnleggende kunnskap om fotografering, men hvis du er helt fersk så får du lære det du trenger for å komme i gang. Hvis du allerede har drevet en del med fotografering, analogt eller digitalt, så har vi utstyret og kompetansen som tar deg et skritt videre.

Dette sier elevene

En av de beste tingene med  Fotografilinja, må være lærerne. I løpet av det året får du utrolig mye kunnskap fra de som du virkelig kommer til å ha bruk for senere!

Fotografi er et utrolig givende fag, med mange morsomme og kule utfordringer! Om du er interessert i å fremkalle bilder på gamlemåten eller liker å ta bilder på den digitale måten, passer dette bra for deg! Ta sjangsen da vel!

Fotografilinja åpnet øynene mine for hvor mye som kan ligge bak et enkelt fotografi. Etter at jeg fikk prøvd meg i mørkerommet, hvor man skal fremkalle og jobbe med sine egne bilder, begynte jeg virkelig å elske det og finne mitt eget motiv. Et flott sted å begynne  for nybegynnere,  men også for å utvikle seg om man allerede er «fotograf»!

Fotografilinja er en perfekt linje for de som ønsker å mestre og utdjupe sine fantasier og kreativitet!

Fra bloggen