Klassisk fotografi

– kunsten å se

En reise inn i det klassiske fotografiets verden.

Lær ´kunsten å se´, og kjenn på den gode følelsen når bildet ditt kommer til syne i mørkerommets gåtefulle bad.

Knut-Inge Johnsen

Knut-Inge Johnsen

Knut-Inge er linjeleder på Klassisk fotografi.

Optimal livsfølelse både som eneboer i det kjemikalie-dunstene mørkerommmet og som sosialt dyr sammen med familie og venner – med livets mange og store spørsmål stadig surrende rundt i hodet.

Utdanning: Lektor, med teologi og historie m.m. Diverse fotografiske workshops.

Epost: knutinge@fanafolk.no

Klassisk fotografi – kunsten å se

Klassisk fotografi og analoge kameraer er tilbake for fullt – og vi har absolutt alt du trenger for å hive deg ut i det: Kamerautstyr, mørkerom og høg faglig kompetanse.

 Klassisk fotografi på Fana er blant de få stedene hvor du kan fordype deg i analog fotografering.

Faglig innhold

Vi legger stor vekt på høy faglig kompetanse, både hos egne lærerkrefter og gjestelærere utenfra. Alle elever får individuell veiledning når de skal lære seg nye teknikker og fotografiske håndverk.

 • Analoge kameraer
  • Alle elever får et Holga-kamera i startpakken
  • Skolen har en rekke profesjonelle kamera, som for eksempel Hasselblad-kameraer
 • Mørkerom og fremkalling
  • Lær ulike fremkallingsteknikker
  • Bruk den tiden du trenger i et av våre tre mørkerom
 • Lær av de beste
  • Bli kjent med fotohistoriens beste bilder

Variert undervisning

På linjen Klassisk fotografi lærer du mye om analog fotografering. Undervisningen veksler mellom teoretisk innføring og inspirasjon, praktisk opplæring hvor du lærer å bruke utstyret og prosjektjobbing. I perioder jobber vi også med digitalfoto.

Fana Folkehøgskule holder til i Bergen. Byen har gode film- og fotografimiljøer, gallerier, eksklusive fotobutikker og unike muligheter for gatefotografering.

Inspirerende studietur

Studieturen går til kulturbyene Berlin  – et reisemål med helt spesielt fotografisk potensiale.

Formålet med studieturene er å gi deg påfyll og finne inspirasjon til dine egne bilder.

Åpen for alle

Hos oss får alle individull veiledning på sitt eget nivå. Du trenger ingen forkunnskaper for å starte på linjen. Hvis du allerede har jobbet en del med analogt foto og fremkalling, så har vi utstyret og kompetansen som tar deg et skritt videre.

Analogt foto og mørkerom

Som startpakke vil du få et Holga/Diana mellomformatkamera + workshopboken FOTOGRAFER!, sammen med film og fotopapir.

Du fotograferer, fremkaller din første film og går deretter inn i papirmørkerommet, der du får se det ferdige bildet komme til syne i kjemikaliebadet. Magisk! Utrolig!

Arbeid i mørkerom

Etter dager og netter i mørkerommet, er elevene klare til å presentere bilder fra studieturen til Berlin.

Snart mestrer du mørkerommet på egenhånd. Her kan du boltre deg fritt resten av året, om du ønsker det. Når du har lært det elementære håndverket der, vil du få videre innføring i ulike mørkeromsteknikker og alternative tradisjonelle prosesser.

Visste du at det går an å ta bilder uten å ha kamera? Les om hvordan elevene bruker Sunprint.

Digitalfoto og Photoshop

Prinsippene du vil lære i analog fotografi er de samme som vi bruker i digital fotografi. Når teknikken sitter i fingrene, har vi bedre utgangspunkt for å fange ØYEBLIKKET. Du får en innføring i grunnleggende bilderedigering i Photoshop.

Teori og praksis

Teori og praksis går hånd i hånd. Vi skal bli kjent med store fotografer og filmskapere, samt lære om fotografiets historie. Vi skal også se film, både dokumentar og spillefilm, og vi skal jobbe med billedkomposisjon, lyssetting, sminking av modeller, karrieretips etc.

Men det første og viktigste tema vil være: Hva kjennetegner DET GODE BILDET?

Tema gjennom året er bl.a. gatefotografi («Street-photography»), portrett, landskap («Land & Cityscape»), stilleben («Still Life») etc. Fotografiet kjenner ingen grenser. Det gjelder å fange de magiske øyeblikkene der vi til en hver tid befinner oss.

Gjestelærere

Linja får besøk av profesjonelle fotografer.

Den internasjonalt anerkjente fotografen Øyvind Hjelmen skal holde en intensiv 3- dagers workshop

Hovedtema for workshopen blir: Finn ditt eget personlige fotografiske uttrykk!

Dette sier elevene

En av de beste tingene med  Fotografilinja, må være lærerne. I løpet av det året får du utrolig mye kunnskap fra de som du virkelig kommer til å ha bruk for senere!

Janko

Fotografi er et utrolig givende fag, med mange morsomme og kule utfordringer! Om du er interessert i å fremkalle bilder på gamlemåten eller liker å ta bilder på den digitale måten, passer dette bra for deg! Ta sjangsen da vel!

Rebekka Emely

Fotografilinja åpnet øynene mine for hvor mye som kan ligge bak et enkelt fotografi. Etter at jeg fikk prøvd meg i mørkerommet, hvor man skal fremkalle og jobbe med sine egne bilder, begynte jeg virkelig å elske det og finne mitt eget motiv. Et flott sted å begynne  for nybegynnere,  men også for å utvikle seg om man allerede er «fotograf»!

Marius

Fotografilinja er en perfekt linje for de som ønsker å mestre og utdjupe sine fantasier og kreativitet!

Christian

Fra bloggen