Musikk

Samspill, konserter, plateinnspilling og instrumentaltimer.

Studietur til New York med både workshop og konserter.

Peter Lausten og Gabriela Lie Garrubo

Peter Laustsen

Peter, eller Dansken som han gjerne kaller seg, er linjeleder på Musikklinjen. Peter har utdannelse i musikk og musikkterapi fra Danmark, England og Norge. Han har solide ferdigheter på elbass, i band og generell musikkundervisning. Peter er svært begeistret for longboarding.

Epost: peter@fanafolk.no

Gabriela Lie Garrubo

Gabriela er lærer og utdannet jazzsanger ved Griegakademiet i Bergen. Hun har gått på Toneheim folkehøgskole.

E-post: gabriela@fanafolk.no

Musikk

Hos oss får du muligheten til å leve som musiker i et år. Du får spille mye i band, møte likesinnede og få den inputen du trenger for å komme videre som musiker.

Musikkåret på Fana er innholdsrikt. Du spiller i band, lærer litt musikkteori og lærer om lyd og PA.

I løpet av året får elevene rikelig med anledninger til å stå på scenen, og vi tar for oss av alt hva kulturlivet i Bergen har å by på.

Rytmisk samspill

Musikklinja bruker mye av tiden til å spille i band. Musikerne er med på å velge låter og derfor blir det musikk i mange ulike sjangere.

I tillegg til å spille i band på skolen, så har vi jevnlig workshops og møter med profesjonelle musikere som formidler hva de legger vekt på i samspillet.

Sjangermessig beveger vi oss mest innenfor pop/rock/jazz og dens undersjangere. Det selvvalgte repertoaret av coverlåter går etter hvert over i egenkomponerte låter, og ett av årets høydepunkt er innspilling av plate i Bergens legendariske Duper Studio.

Lytting

For å bli en god musiker så må du høre på mye forskjellig musikk.

På musikklinja får du et innblikk i hva som egentlig skjer i musikken. Hva er det musikerne gjør? Hvorfor funker låta så innmari bra når akkurat dette bandet spiller sangen? Hvordan er sangene bygd opp? Dette er spørsmål som diskuteres når låtene vurderes.

Med blikk for den enkelte

På musikklinja møtes musikere på ulikt nivå. Derfor er det viktig å finne ut hva akkurat du trenger for å komme videre.

Hos oss får du instrumentaltimer hos profesjonelle musikere fra musikkmiljøet i Bergen. Sammen med lærerne på musikklinja gir de deg det du trenger for å utvikle deg og finne din plass som musiker i et band.

På Fana folkehøgskole vil du møte mange musikkinteresserte, ikke bare på musikklinja, men på de andre linjene også. Man møter spennende medmusikanter, og forholdene ligger til rette for å utnytte de mulighetene dette gir.

Bli en bedre musiker

 • Samspill og band
 • Individuell instrumentalopplæring på valgfritt instrument
 • Tid til øving

Konserter og studioarbeid

 • Konserter/turné
  • Konserter på skolen
  • Konserter på utesteder i Bergen
 • Inspilling og studioarbeid
  • Eget studio på skolen
 • Lydteknikk/PA
  • Analog mikser
  • Digital mikser
  • Sette opp lydutstyr

Musikkteori

 • Komposisjon
 • Improvisasjon
 • Sjangerkunnskap
 • Praktisk musikkteori

Våre forventninger til deg

 • At du har en interesse for rytmisk musikk
 • At du deltar aktivt på timene
 • At du vil lære nye sjangere å kjenne
 • At du kan jobbe selvstendig og i grupper

Dette sier våre elever om linjen…

Etter et år på Fana har jeg lært utrolig masse, jeg sitter igjen med en haug av venner og utrolig mange gode opplevelser.
Da jeg gikk på fana fikk jeg reise til ulike, spennende og utrolige steder, dette er opplevelser jeg ikke vil ha byttet for noe i hele verden. Jeg savner fana mer enn jeg kan beskrive og skulle ønske man kunne gå på folkehøyskole hele livet… men det er kanskje noe av poenget, det er et år som er helt amazing, med nye spennende og hyggelige folk, fantastiske opplevelser og utrolig koselige stunder.

Det blir et år du aldri kommer til å glemme og du får vennskap som vil vare livet ut. Til og med lærerene er fantastiske, det er slike mennesker du bare vil ta med deg gjennom alt i livet og som gir deg akkurat det du trenger av kunnskap og vennskap.

Jeg ville som sagt ikke byttet dette året med noe som helst og annbefaler Fana folkehøgskule til alle og enhver!

Fanny Edner Sand

Når eg var ferdig på Fana Fhs, musikklinja, så satt eg igjen med kjempe gode venner og veldig mange minner. Ikkje minst dei kjempe kule lærarane som jobber der, dei gjorde året mitt på Fana til eit av dei beste åra i mitt liv. I tillegg til alle dei minna som vært skapt på/borte fra skulen, det var alltid noko å finne på og uansett kva vi fann på så var det kjempe kjekt. Inkludert klasseturen vi hadde på musikklinja til Cuba var heilt magisk!

Alt i alt så er det på det sterkaste å søke seg plass på Fana Fhs, det finst ingen andre folkehøgskular som har slike kule lærarar som dei som jobber på Fana, og i tillegg til mange venner så blir dette året det beste ein kan ha!

Fredrik S. Thorsen#

Valget om å velge Fana folkehøgskule var egentlig helt tilfeldig, men et absolutt blinkskudd. Ut av alle jeg kunne ha valgt, angrer jeg ikke et sekund. Jeg kom for å spille musikk og fikk mye mer en jeg håpet på.

Johan Nystrøm

Fana folkehøgskule har gjort det klart for meg hva jeg vil gjøre med livet mitt. Da jeg startet hadde jeg null idè om hva jeg ville, mens nå, to år senere, studerer jeg musikk i England. Fana lærte meg å følge hjertet.

Sindre Pedersen