Teater
og scenekunst

Har du en skuespillerdrøm, eller har du lyst til å utfordre deg selv til å stå på scenen? Da bør du søke Teater og scenekunstlinja.

Elisabet Dale

Elisabet Dale

Elisabet er linjeleder på Teater og Scenekunst. Hun er spesielt opptatt av performance og improviserte teaterformer (bli med på valgfaget Playback!). Elisabet har mastergrad i dramapedagogikk fra Høyskolen i Bergen.

Epost: elisabet@fanafolk.no

Roseane Dos Reis

Roseane – eller bare Ane som vi kaller henne – er halvt italiensk og halvt brasiliansk, og snakker ikke mindre enn seks språk. Som lærer på teaterlinja er hun utdannet profesjonell skuespiller fra Jacques Lecoq-skolen i Italia. Ane har også utdanning fra universitetet i Saõ Paulo med fagene språk og litteratur. I tillegg til å være lærer på Fana jobber Ane som sykehusklovn.

Epost: roseane@fanafolk.no

Teater og scenekunst

Linjen passer både for deg som har mye erfaring fra teaterarbeid og scene, og for deg som bare er nysgjerrig og vil utfordre deg selv et år på «de skrå bredder».

Dette vil du lære

I timen og på scenen

 • Spill og improvisasjon
  • Vi utforsker skuespillerens uttrykksregister
 • Stemmebruk, bevegelse og klassisk karakterarbeid
  • Stanislavskijs metode
  • Observasjonsevne
  • Fantasi
  • Analyse
 • Jaques Le Coq og hans fysiske teater
  • Maske og klovn
 • Moderne teateruttrykk
  • Episk teater
  • Performance
  • Simultanteater
 • Auditionteknikk

Bak scenen

Teaterets usynlige arbeid

 • Scenografi
 • Kostyme
 • Sminke
 • Rekvisitter
 • Markedsføring
 • Lys og lys

Våre forventninger til deg

 • Du er villig til å bruke deg selv aktivt i timene
 • Du deltar med åpent sinn i samarbeid og utprøving
 • Du finner mot og nysgjerrighet til å gå inn i det ukjente i deg selv, både mentalt og fysisk
Arbeidsmåter

I «Blackboxen» samles vi gjerne med en lek, før vi går inn i ulike arbeids- og uttrykksformer. Vi har ofte små visninger for hverandre i løpet av timene, og vi arbeider aktivt med å observere og kommentere konstruktivt på hverandres arbeid.

På høstsemesteret jobber vi i kortere prosjektperioder, som går over én til to uker. I noen prosesser er det tekst som står i fokus, mens andre prosesser tar utgangspunkt i fysiske uttrykksmåter. Noen prosjekter kommer vi til å presentere som et ferdig produkt for et publikum, mens i andre prosjekter vil publikum være aktive deltagere i forestillingen. Eksempler på det siste kan være dokumentarteater eller interaksjonsbaserte prosjekter.

Fordypningsperiode

Hovedproduksjon

I løpet av året velger vi oss et aktuelt manus som blir utgangspunktet for en nesten to måneder lang fordypningsperiode.

Vi setter sceneteksten inn i en større kontekst og arbeider målrettet med tekst og rolle for å kunne produsere årets hovedproduksjon. I løpet av denne prosessen er det mye som skal komme på plass. Det blir arbeidsgrupper med kostyme, scenografi, lys og lyd.

Denne prøvetiden er intens og spennende med lange ettermiddager og kvelder, og klassen blir skikkelig sammensveiset. Og så, – etter flere uker med hardt arbeid kommer endelig premieredagen, – nervene er i høyspenn og scenelysene tennes…

Fellesproduksjon med hele skolen

Vi har en fellesproduksjon sammen med resten av skolen der vi jobber i helt nye konstellasjoner på tvers av linjer over en intens to-ukers periode. Sjangeren det jobbes innenfor er musikkteater.

Kanskje har du lyst til å jobbe med dans, kostyme, sminke eller noe helt annet i denne perioden. Mulighetene er mange. Det blir en fantastisk forestilling med musikk, dans, skuespill og mye heftig arbeid.

Rom og fasiliteter

«Blackboxen» er vårt arbeidsrom. Her har vi et flott rom å jobbe i, med god gulvplass til arbeid med teaterøvelser og prøver. «Blackboxen» er også et intimt forestilingsrom hvor vi viser frem mange av våre mindre forestillinger.

I skolens gymsal finner du en opphøyd scene, med en god scenerigg. Det er gymsalen vi bruker når vi spiller for et stort publikum. Her kan vi bruke scenen eller bygge vårt eget scenerom etter behov.

Vi har sminkerom/ garderobe, scenografi-, kostyme- og rekvisittlager som er tilknyttet linjen.

Bergen

Når vi først er så heldige å ha Bergen bare en liten busstur unna, prøver vi å få med oss mye av det som skjer på kulturfronten i byen.

Vi skal ut å se på store, kjente produksjoner på Den Nationale Scene, nynorskspråklige oppsetninger på Hordaland Teater, eksperimentelt teater på BIT-Teatergarasjen og mindre studentoppsetninger i regi av Studentteateret Immaturus.

Studietur

Studieturen går til New York med avreise på våren.

Du vil få oppleve og utforske byen som aldri sover, både gjennom å se forestillinger både on og off Broadway, og være med på en spennende workshop i method acting ved Lee Strasberg Theater and Film institute.

I New York er det et levende teatermiljø og vi benytter oss av det store mangfoldet som finnes.

Veien videre

Gjennom et år på Teater og Scenekunst får du prøvd deg i mange sceniske uttrykk, og du vil få et godt grunnlag for videre studier innen teater.

Vi vet at ambisjonsnivået til våre elever strekker seg vidt: fra deg som vil bruke året til å få scenisk erfaring, og til deg som satser på en skuespillerkarriere.

Uansett hvor du befinner deg på skalaen, vi vil gjøre dette til et spennende, relevant og uforglemmelig år for deg.

Dette sier våre elever om linjen…

Året på drama og fysisk teater var det beste året hittil, vi lo, gråt, kjefta, men smilte fra øret til øret hver eneste dag. Lærerne våre var helt fantastiske! De fikk meg til å tro på meg selv.

Siv EdleElev 2012/2013

Jeg er så takknemlig for lærerne vi hadde på teaterlinja som gjorde året så fantastisk bra! Søk teaterlinja på Fana om du ønsker å utfordre deg selv. Du kommer ikke til å angre!

Marie Hanferd KrokeideElev ved Drama og Fysisk teater

Tida på Fana Folkehøgskule var et av mine beste år. På Teater og scenekunst-linja fekk eg arbeide med noko eg elsker. Eg fekk bruke min kreativitet! Her fekk eg møte folk som hadde samme interesser som meg og som eg kjem til å være venn med livet ut

Arthur

Eg har lært om unødvendige grenser me sett for oss sjøl i livet, og at alle menneske har eigenskapar og kvalitetar som gjer dei unike!

Stein Ove ReimeTidligere elev

Hvis du vil til et sted som du kan være deg selv 100% så er fana det rette valget!

Ane Hegge