Teater
og scenekunst

Har du en skuespillerdrøm, eller har du lyst til å utfordre deg selv til å stå på scenen? Da bør du søke Teater og scenekunstlinja.

Teater og scenekunst

Har du en skuespillerdrøm, eller har du lyst til å utfordre deg selv til å stå på scenen? Da bør du søke Teater og scenekunstlinja. Hos oss får du mulighet til å fordype deg i skuespillerteknikker som: Improvisasjon, fysisk uttrykk, tekstanalyse, stemmebruk, performance, maske og klovn. Vi jobber med mange ulike uttrykk for å finne og utvikle ditt potensiale som skuespiller.

Vi gjennomgår grunnleggende skuespillerteknikker, og har mange store og små øvelser og opptredener gjennom året. I vårsemesteret har vi en lengre fordypningsperiode. Da jobber vi med et større scenisk verk av høy kvalitet.

Av deg krever vi vilje til å bruke deg selv aktivt i timene, til samarbeid og utprøving. Det å skape noe i samspill med andre krever mot, nysgjerrighet, og du vil gjennom året også får mulighet til å bruke deg selv aktivt, både fysisk og mentalt. Du får sjanse til virkelig å lære deg selv å kjenne, og teste egne grenser og ikke minst muligheter.

I TIMENE

I «Blackboxen» samles vi gjerne med en lek, før vi går inn i ulike arbeids- og uttrykksformer. Vi har ofte små visninger for hverandre i løpet av timene, og vi arbeider aktivt med å observere og kommentere konstruktivt på hverandres arbeid. På høstsemesteret jobber vi i kortere prosjektperioder, som går over én til to uker. I noen prosesser er det tekst som står i fokus, mens andre prosesser tar utgangspunkt i fysiske uttrykksmåter. Noen prosjekter kommer vi til å presentere som et ferdig produkt for et publikum, mens i andre prosjekter vil publikum være aktive deltagere i forestillingen. Eksempler på det siste kan være dokumentarteater eller interaksjonsbaserte prosjekter.

FORDYPNINGSPERIODE

I løpet av året velger vi oss et aktuelt manus som blir utgangspunktet for en nesten to måneder lang fordypningsperiode. Vi setter sceneteksten inn i en større kontekst og arbeider målrettet med tekst og rolle for å kunne produsere årets hovedproduksjon. I løpet av denne prosessen er det mye som skal komme på plass. Det blir arbeidsgrupper med kostyme, scenografi, lys og lyd. Denne prøvetiden er intens og spennende med lange ettermiddager og kvelder, og klassen blir skikkelig sammensveiset. Og så, – etter flere uker med hardt arbeid kommer endelig premieredagen, – nervene er i høyspenn og scenelysene tennes…

SAMARBEID

SAMARBEID MED ANDRE LINJER

På Fana har vi en tradisjon for samarbeid på tvers av linjene. Teater og Scenekunst samarbeider for eksempel med Musikklinja om å skape og fremføre et julespill i de første ukene i desember. Fotografilinjen kan ha behov for skuespillere og modeller til prosjektene sine, og vi har tidligere også samarbeidet med Billedkunstlinja i forbindelse med fordypningsperioden. Vi har også en fellesproduksjon sammen med resten av skolen der vi jobber i nye konstellasjoner på tvers av linjer. Her kan skuespillere også komme fra andre linjer, og kanskje har du lyst til å jobbe med dans, kostyme eller sminke, eller noe helt annet under denne perioden (varer ca. to uker). Mulighetene er mange!

ROM/FASILITETER

«Blackboxen» er vårt arbeidsrom. Her har vi et flott rom å jobbe i, med god gulvplass til arbeid med teaterøvelser og prøver. «Blackboxen» er også et intimt forestilingsrom hvor vi viser frem mange av våre mindre forestillinger. I skolens gymsal finner du en opphøyd scene, med en god scenerigg. Det er gymsalen vi bruker når vi spiller for mange publikummere. Her kan vi bruke scenen eller bygge vårt eget scenerom etter behov. Vi har sminkerom/ garderobe, scenografi-, kostyme- og rekvisittlager som er tilknyttet linjen.

BERGEN

Når vi først er så heldige å ha Bergen bare en liten busstur unna, prøver vi også å få med oss mye av det som skjer på kulturfronten i byen. Vi skal ut å se på store, kjente produksjoner på Den Nationale Scene, nynorskspråklige oppsetninger på Hordaland Teater, eksperimentelt teater på BIT-Teatergarasjen og mindre studentoppsetninger i regi av Studentteateret Immaturus.

STUDIETUR

Studieturen går til New York med avreise på våren. Du vil få oppleve og utforske byen som aldri sover, både gjennom å se forestillinger både on og off Broadway, og være med på en spennende workshop i method acting ved Lee Strasberg Theater and Film institute. I New York er det et levende teatermiljø og vi benytter oss av det store mangfoldet som finnes.

VEIEN VIDERE

Gjennom et år på Teater og Scenekunst får du prøvd deg i mange sceniske uttrykk, og du vil få et godt grunnlag for videre studier innen teater. Vi vet at ambisjonsnivået til våre elever strekker seg vidt: fra deg som vil bruke året til å få scenisk erfaring, og til deg som satser på en skuespillerkarriere. Uansett hvor du befinner deg på skalaen, vi vil gjøre dette til et spennende, relevant og uforglemmelig år for deg.

Dette sier våre elever om linjen…

Året på drama og fysisk teater var det beste året hittil, vi lo, gråt, kjefta, men smilte fra øret til øret hver eneste dag. Lærerne våre var helt fantastiske! De fikk meg til å tro på meg selv.

Siv Edle CaspersenElev 2012/2013

Jeg er så takknemlig for lærerne vi hadde på teaterlinja som gjorde året så fantastisk bra! Søk teaterlinja på Fana om du ønsker å utfordre deg selv. Du kommer ikke til å angre!

Marie Hanferd KrokeideElev ved Drama og Fysisk teater

På teaterlinja fekk eg utfordringar, og med rettleiing av gode lærarar vart eg pusha til å trossa mi eiga komforsone, og eg lærte ting som eg vil ha med meg resten av livet. Eg har aldri følt meg så nær andre mennesker som i dramatimane.

Eg har lært om unødvendige grenser me sett for oss sjøl i livet, og at alle menneske har eigenskapar og kvalitetar som gjer dei unike!

Stein Ove ReimeTidligere elev

Hvis du vil til et sted som du kan være deg selv 100% så er fana det rette valget!

Ane Hegge