Om skolen
Praktisk informasjon og alt du trenger å vite om skolen
Elevene bor på i tre forskjellige bygninger som har plass til rundt 100 elever.
Alle internatene er samlet rundt skoletunet. Et av internatene er i samme bygg som vi har spisesal, peisestue og elevkjøkken, mens de to andre er frittstående bygninger.
Det vanligste er at elevene bor på dobbeltrom, men de som ønsker enerom får det.
Rommene er koselige og har utsikt enten mot parken rundt skolen eller skoletunet. Det er litt ulik størrelse på rommene.
Alle rommene er innredet med
Peisestuen og elevkjøkkenet er tilgjengelig for alle elever frem til ca. kl. 23 hver kveld.
Det er trådløst internett på alle internatrom.
God mat er viktig for trivselen på skolen. Derfor legger vi vekt på at alle måltidene på skolen skal være av god kvalitet.
Vegetarianer? Null problem. Vi tilbyr vegetarmat til alle måltider.
Veganere og elever med allergier eller matintoleranse får mat tilpasset sine dietter mot et lite tillegg i skolepengene.
Kjøkkenpersonalet har et godt samarbeid med elevrådet, og de setter pris på tilbakemeldinger fra elevene. Måltidene er viktig for trivselen, og vi tar alltid i mot gode forslag til forbedringer.
I en vanlig skoleuke vil du ha mye å holde på med.
Dagene fylles av undervisning og praktiske oppgaver som kjøkkentjeneste og heimstell.
På ettermiddagene og kveldene er det ingen obligatoriske aktiviteter, men det er allikevel masse som skjer.
Hverdagen
Hvordan hverdagen faktisk blir vil du først finne ut etterhvert som skoleåret går sin gang – og den oppleves gjerne ulikt.
Hverdagene starter med frokost, som står framme fra halv ni til ni. Klokken ni samles vi til morgensamling.
Avhengig av hvilken dag det er, møter du deretter til linjetimer, fellesfag eller valgfag.
Midt på dagen har vi en god lunsjpause.
Mandag til fredag varer undervisningen frem til rundt halv tre, og etterfølges av middag klokka halv fire.
Etter middag er det mange ulike aktiviteter på skolen. Vi bruker ettermiddagene og kveldene til å ha ulike valgfag, treningstilbud, sosiale aktiviteter, se filmer og jobbe med prosjekter.
I tillegg er det mange elever som bruker ettermiddagene til å slappe av sammen med venner. Aktivitetene etter middag er alltid frivillige, så du velger selv om du vil delta.
Fritid
Fritiden er din egen, og mulighetene til å dyrke dine interesser er mange. På ettermiddag og kveldstid er det tilbud om valgfag, fysiske aktiviteter og sosiale aktiviteter.
I tillegg står gymsal, treningsrom, kunstsal, musikkrom, mørkerom, peisestue, elevkjøkken og TV-rom til fri disposisjon til langt på kveld.
På internatet blir du godt kjent med naboene på korridoren, og ikke minst romkameraten eller romvenninnen din. De fleste som går på Fana bor på dobbeltrom, men vi har også noen enkeltrom. I en ellers sosial hverdag kan det av og til være godt å trekke seg tilbake på rommet, for eksempel med en god bok.
Det er rikelig anledning til å finne på noe sammen med andre elever, som ballspill i gymsalen, filminnspilling, eller hva med brettspill i peisestuen. Her er mange muligheter.
Hvis du vil, så kan du enkelt dra inn til Bergen sentrum? Hva med en tur på kafé eller kino? Bussen går bokstavelig talt bare et steinkast fra skolen og tar deg inn til sentrum på en liten time. Du får god anledning til å bli godt kjent med Bergen i løpet av et år på Fana.
Helger
På lørdager er det som regel seminarer på dagtid. Hver lørdag får du tilbud om et nytt seminar, med nytt tema og nye innfallsvinkler.
Noen seminarer er obligatoriske, mens andre velger du selv. Du kan gjerne være med på alle, hvis du vil.
Elevkveldene er noe du ikke vil gå glipp av. Alle linjene får en lørdagskveld til å presentere seg selv og lage et opplegg for de andre elevene. Det er elevene som vet best hva medelevene liker å gjøre, så disse kveldene er en garantert suksess.
Mat serveres så klart også i helgene, men til litt andre tidspunkt enn i resten av uken.
Rom og utstyr er tilgjengelig for elevene også lørdag og søndag, så her er alle muligheter til å holde seg aktiv.
Elevene som ikke reiser bort i helgene kan være på skolen selv om de har frihelg. Det er kun i feriene du ikke kan bo på internatet.
Mulighetene for å være trene og være fysisk aktiv er gode på Fana.
Vi legger til rette slik at det er lett å være fysisk aktiv. For det første har vi mange aktive valgfag (som ballspill, cardio energy, klatring, kano, etc. – se valgfagsoversikten). For det andre står våre rom og fasiliteter tilgjengelig for fri bruk til langt på kveld.
Alle priser er inkludert studieturer.
Klikk her for å se hva du betaler for:
Tilleggsutgifter:
Første faktura på 5000 kr skal betales 15. august. Den andre innbetalingene skjer den 15. i hver måned (samme dag som Lånekassen utbetaler lån/stipend). I tillegg kommer det en betaling 1. september, når Lånekassen gjør sin første utbetaling i høstsemesteret.
Sier du fra deg skoleplassen i perioden 15. august – 21. august 2021 medfører dette en kostnad på kr. 5 000.
Avbryter du skoleåret etter oppstart, må du betale skolepenger for de påfølgende 6 ukene. Dette gjelder uansett årsak til at skoleåret avbrytes.
Du kan få støtte fra Lånekassen når du går på folkehøgskole.
For skoleåret 2020/2021 kunne elevene få utbetalt inntil kr 112 290 fra Lånekassen. 60 prosent av denne summen er lån, 40 prosent er lån som kan blir omgjort til stipend når du får godkjent året ditt på folkehøgskole. For å få omgjort lån til stipend, kan du ikke ha udokumentert fravær som overstiger 10 prosent.
Vær oppmerksom på at støtten fra Lånekassen ikke nødvendigvis dekker alle kostnadene til skolen. Finn ut mer om tilskudd fra Lånekassen, ved å gå inn på deres hjemmeside