Vetle spille gitar

Å spille sammen med andre er det jeg liker best

Samspill er den beste måten å lære musikk på. Musikklinja på Fana samler hvert år en gruppe musikkinteresserte ungdommer som vil bruke et år på å spille i band og lære mer om musikk.

– Jeg heter Vetle Magnar Ravn Vedal og kommer fra Helgeland. Jeg spilte en del musikk på barneskolen men lot alt det ligge til mars 2018, da jeg begynte å spille elektrisk bassgitar.

Vetle Magnar Ravn Vedal spiller kontrabass og lærer musikk gjennom samspill.
Vetle Magnar Ravn Vedal tok opp igjen musikkinteressen fra barneskolen. På musikklinja har han fått anledning til å dyrke hobbyen og utvikle seg som musiker.

Når jeg begynte på musikklinja på Fana forventet jeg vagt en del samspill og læring om musikkteori. Jeg hadde ikke noe veldig spesifikt i bakhodet når jeg kom hit.

Undervisningen på musikklinja

– Vi får bestemme mye selv, det er opp til oss f.eks. hvor mye teori vi har. Vi deltar aktivt i undervisningen.

Samspill, det å spille sammen med andre er definitivt det jeg liker best. Å virkelig naile en sang, å spille den ordentlig, når spiller med andre er en fantastisk følelse.

Samspill er gruppearbeid

Vetle spiller gitar i Bergen sentrum
Musikklinja reiser på studietur til New York. Der skal de prøve seg som gatemusikere, og som en forberedelse til dette har de vært i Bergen sentrum for å øve. (Foto: Embla Simonsen)
Gatekonsert med samspill i Bergen sentrum.
Mathilde Ravndal Gjelsvik og de andre elevene på musikklinja lærte at det kan være lurt å kle seg godt til gatekonserter i februar. (Foto: Embla Simonsen)

– Vær forberedt på at alt av linjearbeid blir gruppearbeid. Linja er fokusert på samspill og det får du ikke til uten samarbeid. Viktig å være opplagt og fokusert på å få til akkurat det, syns jeg. Det er selvsagt mange muligheter for egenarbeid (skrive egne sanger og slikt), men musikk handler mye om gruppearbeid.

Musikklinja på Fana folkehøgskule

Musikklinja på Fana folkehøgskule er ei linje med mye samspill. Her kommer du til å lære mer om å spille i band, spille inn musikk og spille konserter.

I samspillet legger vi vekt på å se den enkelte musiker. Du skal hele tiden få musikalske utfordringer på ditt nivå.

Alle som går på musikklinja er med på

  • Samspill i band
  • 10 instrumentaltimer med profesjonell lærer
  • Plateinnspilling
  • Spille konserter
  • Studietur til New York
Bildene fra gatekonserten i Bergen sentrum er tatt av Embla Simonsen som er elev på Klassisk fotografi ved Fana folkehøgskule