Sunprint portrett

Sunprint er bilder tatt med lys

Sunprint, også kalt cyanotype, er en enkel måte å lage egne bilder på. Du trenger ikke engang et kamera, bare sollys og vann.

I løpet av året lager elevene på Fana folkehøgskule linjeseminar for hverandre. Når elevene på Klassisk fotografi hadde sitt vårseminar, var dette en av aktivitetene elevene kunne prøve .

Fordelen med denne måten å ta bilder på, er at den ikke krever noen kjemikalier eller kompliserte fremkallingsprosesser. Du legger rett og slett bildet i solen og fremkaller det ved å legge det i vann. Når arket tørker får du et fint blått trykk med motivet du har valgt.

Sunprint er kjempelett

Alt du trenger for å lage dine egne bilder er Sunprint papir, en akrylplate, litt papp, vann, sol og noe som du vil ha som motiv.

Det selges rimelige sett med alt du trenger. Du kan for eksempel kjøpe det hos Preus fotomuseum. Deretter er det bare å sette i gang.

Slik gjør du det

Interessert i analog fotografering?

Fotolinja på Fana folkehøgskule heter Klassisk fotografi. Der får alle elevene en innføring i analog fotografering. I tillegg til å lære hvordan du tar gode bilder, lærer du hvordan du fremkaller dine egne bilder.

Skolen har flere godt utstyrte mørkerom og stor samling med ulike kameraer. Du trenger ikke å ha jobbet analogt før du kommer til skolen. Her lærer du alt du trenger å kunne og har tilgang til utstyr og mørkerom døgnet rundt.

Vi jobber både med moderne kameraer og skikkelig gammeldagse fotoapparater. Du lærer blant annet hvordan du lager et kjempeprimitivt pinhole kamera, får utforske skolens antikke storformatkamera fra 1878 i tillegg til å jobbe med allminnelige kameraer. Alle elevene på linja får et Holga-kamera til odel og eie når de kommer til skolen.