Hvordan spille foran kamera!?

Første uke med hjemmeundervisning for Teater og scenekunst

Teater og scenekunstklassen ved Fana folkehøgskole hadde akkurat avsluttet årets hovedproduksjon og rakk så vidt å komme tilbake til skolen etter turne, da koronaviruset sin inngripen i det norske samfunn ble et faktum. Det var med tungt hjerte vi ba elevene om å dra hjem på ubestemt tid, med lovnad om nettundervisning.

Teaterundervisning på nett

Teater handler om mellommenneskelige møter, jobbe på gulvet, være i øyeblikket, kommunikasjon, erfare med hode og kropp, så hvordan klare dette over nett? Omstendighetene gjorde at valget falt  på monologarbeid, og i disse digitale tider, filmmonologer.

Vi begynte prosessen med å finne monologer som vi la til i en bank på dropbox. Monologene skal spilles inn via egen mobiltelfon, og vises for klassen og resten av skolen. De kan også brukes som en videoaudition, for de som har lyst til å prøve seg på det.  Denne uka har vi variert mellom teori og praksis, og prøvd å holde oss i bevegelse og aktivitet.

Onsdag kveld hadde vi kinodate, og så den amerikanske klassikeren, «En sporvogn til begjær» fra 1951, som var revolusjonerende i forhold til det å vise mellommenneskelige relasjoner på film. Elevene har brukt uka til å velge monolog og til å begynne å tenke over mål, behov og mottaker.

teaterundervisning på nett

Gjesteforelser Jeff Pedersen

På den femte dagen med hjemmeundervisning fikk vi besøk av den amerikanske regissøren og skuespilleren Jeff Pedersen, som nå er bosatt i Norge. Jeff spilte i sin første film da han var 19, «You’ve got mail» med Tom Hanks og Meg Ryan, og har senere spilt i mange andre filmer.

Vi ble litt starstruck der vi satt, da han kom inn på skjermen vår!

Jeff snakket engasjert om egne erfaringer og ga oss tips til hvordan skuespillere skal forholde seg til kamera på film. Han er selv utdannet i Stanford Meisner-tradisjonen, og alt han fortalte var basert rundt Meisners læresetning  for skuespillere:

“Live truthfully under imaginary circumstances”

Hvordan kan man leve sannferdig på scenen og på lerretet?

Jeff poengtere viktigheten av å være engasjertog ha noe på hjertet. Finn overordnede mål som virkelig betyr noe for deg. Han snakket om kameravinkler og hvor viktig det er å ha fokus på den man kommuniserer med, selv om det er en imaginær person.

Etter to intense og inspirerende timer med Jeff, satt vi igjen med masse ny inspirasjon!

Teaterundervisning på nett

En annerledes, utfordrende og krevende uke

Denne første uken med teaterundervisning på nett har vært annerledes, utfordrende, og lærerik på sitt vis. Mandag er vi i gang igjen med èn til èn veiledning med elevene. Det har vært en annerledes uke for teaterlærere og elever, vi savner nærkontakt med hverandre, og håper på at vi sees i blackboxen snart, men enn så lenge funker det på sitt rare vis.

Stay safe, og god helg!