Andreas Eikeseth Nygjerd

Tenker fotografi døgnet rundt

Andreas Eikeseth Nygjerd (f. 1984) er ansatt som ny lærer på Klassisk fotografi. Han starter opp med sitt første kull på Fana folkehøgskule høsten 2020.

Jeg gleder meg veldig til å flytte til Bergen, og til å ta fatt på spennende jobb på Fana folkehøgskule, forteller Andreas. Han ser fram til mange timer i mørkerommet, og håper på engasjerte og interesserte elever.

Frem til nå har Andreas jobbet som profesjonell fotograf. Han er utdannet portrettfotograf hos fotografmester Hans Jørgen Brun i Bergen (2010-2014), og har drevet sitt eget studio på Sandane i Nordfjord til 2019, og er nå klar for å flytte til Bergen igjen.

Han er høyt premiert i flere nasjonale og internasjonale konkurranser. Blant annet fikk han prisen for «Årets portrett» i Landskonkurransen for fotografi i 2016. Bildene hans har vært utstilt flere steder i Norge og er publisert i en rekke land.

Du kan lese mer og se bilder som han har tatt på nettsiden www.aenfotografi.no

Analogfoto og mørkeromsarbeid

Andreas har lang erfaring både med mørkeromsarbeid og fotografering på film, og dette er ferdigheter han ser fram til å lære bort til elevene på Klassisk fotografi. I tillegg til å ha høy kompetanse på svart/kvitt-fotografi både digitalt og analogt, har han også god kompetanse på studiofotografering med klassisk lyssetting.

Dette er en mann som tenker fotografi døgnet rundt!

Her er noen eksempler på portretter som han har tatt de siste årene:

Rune Furelid

Et portrett av kunstneren Rune Furelid som Andreas har tatt.


Anders Nilsson

Musikeren Anders Nilsson har også brukt Andreas for å få tatt portrettbilde.


Karl Ove Knausgaard

Forfatteren Karl Ove Knausgård kjenner du kanskje igjen? Det er Andreas som har tatt dette bildet også.

Favorittfotografer

Alle fotografer har noen forbilder som inspirerer dem. Noen av inspirasjonskildene til Andreas er Irving Penn, Hans Jørgen Brun, Robert Mapplethorpe, Sally Mann og Peter Lindbergh, Oddleiv Apneseth, August Sander, Anton Corbijn, Nan Goldin, Arnold Newman, og mange flere.

Basketball og pizza

Livet består av mer enn fotografi, også for en profesjonell fotograf. Andreas er over gjennomsnittet interessert i basketball, men han er i følge seg selv ikke så veldig god. Andre idretter som han driver med er skateboard og snowboard. I tillegg er han veldig opptatt av napolitansk pizza – på et helt nerdete nivå.

Andreas Eikeseth Nygjerd

Andreas er usedvanlig glad i pizza, og da helst napolitansk pizza.

Andreas er samboer med dokumentarfilmskaper Weronika Nitsch, og hunden Hugleik.

Andreas Eikeseth Nygjerd og Hugleik

Andreas og hunden Hugleik fotografert av Weronika Nitsch