Skilt med utdanningsvalg

Utdanningsvalg blir lettere med folkehøgskole i bagasjen

Utdanningsvalg er viktig. Over 25 prosent av nordmenn under 40 mener de er overkvalifiserte for jobben sin. Hvordan havnet de i denne situasjonen?

I følge en undersøkelse av jobbmarkedet som Norstat har gjort for Finn er det svært mange arbeidstakere som mener at de ikke har havnet i riktig jobb. De føler at de ikke får utnyttet kompetansen sin i den jobben de har.

Spørsmålet er hvorfor de har havnet i denne situasjonen? I et intervju med NRK sier karriereveileder Elaine Bloom at det er så mange muligheter i jobbmarkedet i dag at mange unge føler at de drukner litt.

– De fleste unge sier til meg at de aner ikke hva de skal velge. Så man blir gjerne med litt der venner går, eller det som kan være trendy på sosiale medier.

– Det er usikre fremtidsutsikter, og da er det viktig å kjenne seg selv, sier Bloom.

Bli kjent med deg selv på folkehøgskole

For mange ungdommer er folkehøgskole et sted der de blir bedre kjent med seg selv. Gjennom å møte andre ungdommer i et tett sosialt samspill får de nye impulser og perspektiver, noe som gjør at de blir sikrere på hvilke verdier de står for, og da blir det lettere å vite hva slags utdanningsvalg du skal satse på.

Noen folkehøgskoler har egne mentorprogram, noe vi ikke har på Fana folkehøgskule, men vi tror allikevel at vi har et godt tilbud til ungdom som er usikre på veien videre.

Hvordan folkehøgskolen hjelper deg med utdanningsvalg

I løpet av et år på Fana folkehøgskole vil du:

  • Få tid til å kjenne etter hva du egentlig vil
  • Møte andre ungdommer og få tid til å ta de dype samtalene om hva som egentlig er viktig i livet
  • Delta på lørdagsseminar og fellesfag om utdanningsvalg, i tillegg til å dra på utdanningsmesser i Bergen
  • Stresse ned og drive med noe du synes er gøy, slik at du slipper å ta viktige valg for fremtiden samtidig som du stresser med karakterer og eksamensnerver

Summen av alt dette gjør at du etter et år på folkehøgskole vil stå bedre rustet til å finne ut hva du skal gjøre videre. Selvsagt kan det fortsatt hende at du velger feil, men da vet du i det minste hva som er viktig for deg, og da er det kanskje lettere å justere kursen senere?