Blodbryllup - en forestilling blir til

Det ligger mye arbeid bak en teaterforestilling. Vi ba Ragne Amante Beitland om å skrive litt om hvordan hun som elev opplevde prosessen fram mot forestillingen.

Noen få uker før jul startet Teater og scenekunst ved Fana folkehøyskole forarbeidet til sin hovedproduksjon, med noen intense dager med manuslesing. Manus vi vurderte var Brått evig av Arne Lygre, Mor Courage av Bertolt Brecht, 12 edsvorne menn av Reginald Rose, og Blodbryllup av Frederico Garcia Lorca. På vår koselige juleavslutning ble det avstemning, og Blodbryllup var klar for start.

Bilde11.png

Uke 1 – forarbeidet starter

Etter en lang og god juleferie ventet en intens og lærerik periode Fana – vi skulle inn i et nytt univers. Første uke gikk mye av tiden til manuslesing, men også noe fysisk arbeid med karakterene. Vi valgte også arbeidsgrupper der vi jobbet med: sminke og kostyme, scenografi og rekvisitt, og PR og teknikk. Så startet vi med planlegging og jobbing.

Uke 2 – karakterarbeid

Fortsatt litt manuslesning, men mye mer karakterarbeid denne uken. Vi skulle gjøre et dypdykk inn i våre karakter og finne ut av personlighet og væremåte.

Vi skapte roller med utgangspunkt i oss selv og det vi kunne lese om karakteren i manus.

Hvordan forhold han/hun har til de andre karakterene i stykke, hvilke mål og drømmer karakteren har, hvordan beveger karakteren seg. Hvordan spiser den. Hvilket dyr karakteren kan assosieres med osv. Vi startet også med å sette grovregi på scenene denne uken.

Uke 3 – kostymer og rekvisitter

Etter hvert som ukene gikk ble det mer arbeid, og i uke 3 dro kostyme gruppa på et kostymelager, scenografi gruppa jobbet med rekvisitter og oppsett i gymsal, og PR gruppa laget plakat.

I tillegg til arbeid i arbeidsgruppene jobbet klassen sammen om å lage en koreografi til slutten på stykket.

Klassen laget en felles koreografi til slutten på Blodbryllup.

Klassen laget en felles koreografi til slutten på Blodbryllup.

Uke 4 – premieren nærmer seg

Premiereuke nærmer seg med stormskritt, og uke 4 blir pakket med lange dager med mye regi, øving og koreografi laging. Et lite lynkurs i reinlender fikk hele klassen også prøve seg på.

Premiere

Plutselig var premiereuken kommet, og det ble lange dager med gjennomkjøringer, sminkeprøving, fotografering, og siste finish på forestillingen. Det var ikke bare lange dager med arbeid, men også lange dager med latter, kos og festligheter,og da klokken ble 20.00 på lørdag kveld var vi klare for premiere på Blodbryllup!

Etter en lang dag, og vel gjennomført premiere, skulle det nå feires! En Premierefest for hele skolen!

Bilde12.png

Premierefest for hele skolen.

Søndag, og forestilling nr. 2 i vente.

Med fullsatt sal, og noen små nerver, ble det en helt fantastisk forestilling! 

Forventningsfulle tilskuere før andre forestilling.

Forventningsfulle tilskuere før andre forestilling.

Turné til andre folkehøgskoler

Etter to forrykende forestillinger hjemme på Fana, var vi nå klare for en liten turne. Turneen tok sted ved Sunnhordland og Bølmo folkehøyskole, der vi hadde det utrolig gøy. Men det hele startet med koselig en busstur og to spennende ferjeturer.

Bilde14.png

Forestilling på Sunnhordland folkehøgskule

Første stopp; Sunnhordland folkehøyskole, der fikk vi en varm og god velkomst.

Bilde17.png

Vi ble skikkelig glade når vi så plakaten som ønsket oss velkommen til skolen.

Det ble en Fabelaktig forestilling, og en lang natt på Sunnhordland folkehøyskole. Dagen etter var vi ferdig pakket, og klar til å dra videre på vår turne. Noen timer med buss, og en liten ferjetur, var neste stopp klar for show. 

Avslutningsforestilling på Bømlo folkehøgskule

Siste forestilling av Blodbryllup var på Bømlo folkehøyskole. En sliten gjeng var nå klare for å dra hjem til Fana igjen.

Etter 6 uker med intensiv jobbing var vi alle ivrige til å komme oss i seng. Med en lang gruppeklem, noen tårer, og mye latter ga vi slipp på en fantastisk periode. En periode som ga oss mye glede, nye venner, nære bånd, og et samhold i klassen som ingen kan beskrive.

Arbeidet med forestillingen ga oss mye glede, nye venner, nære bånd, og samhold i klassen.

Arbeidet med forestillingen ga oss mye glede, nye venner, nære bånd, og samhold i klassen.

Teater og scenekunst på Fana

Teaterlinja på Fana folkehøgskule passer både for de med mye erfaring fra teater og elever som er nysgjerrige på teaterlivet og har lyst til å prøve seg.

I løpet av året jobber elevene blant annet med

  • Forestillinger

  • Stemmebruk, bevegelse og karakterarbeid

  • Fysisk teater

  • Moderne teateruttrykk

  • Auditionteknikk

  • Spill og improvisasjon