Bærekraft
Folkehøgskolenes bærekraftvedtak
Fana folkehøgskule stiller seg bak målene i folkehøgskolenes bærekraftvedtak.
De viktigste målene er:
Innen 2030: Skolene reduserer klimagassutslipp med 40 prosent (med utgangspunkt i 2019) med særlig sikte på å redusere folkehøgskolenes flyreiser der dette ikke er en naturlig del av undervisningen.
Skoleårene 2020-23: Skolene har bærekraftig utvikling som sentralt tema for sin selvevaluering i løpet av tre år.
Innen 2021: Skolene bruker aktivt Globalvettreglene i planlegging av studieturer og annet globalt engasjement i skolens regi.
Alle skoler utarbeider en årlig lokal klimaplan og strategi for å nå bærekraftmålene.
For 2023 mottok Fana folkehøgskule folkehøgskolenes bærekraftpris. Hensikten med prisen er å motivere folkehøgskolene for å nå målene i bærekraftvedtaket. Vi fikk prisen blant annet fordi vi har redusert klimagassutslippene våre, lagt om kjøkkenet slik at vi serverer mer bærekraftige måltider og den nyskapende måten vi har flettet bærekrafttematikk inn i undervisningen på.
Klimaregnskap
Fana folkehøgskule har utarbeidet årlige klimaregnskap siden 2019.
Hittil har vi redusert de årlige CO2-utslippene våre fra 293,71 tonn i 2019 til 47,28 tonn i 2022. Det er en reduksjon på 84 prosent i løpet av fire år. Det har vi klart gjennom å redusere reisevirksomheten vår.
Klikk her for å se klimaregnskapene for perioden 2019-2022 (pdf)
Fairtrade-skole
Fairtrade-skole er en utnevnelse som gis til skoler som engasjerer seg for rettferdig og bærekraftig handel og som jobber for å øke kjennskapen til og forbruket av Fairtrade-merkede produkter.
Følgende kriterier ligger til grunn:
Innkjøp: Det serveres minimum tre produkter i skolens kantine og/eller på de ansattes pauserom hvor ett av disse skal være kaffe.
Styringsgruppe: Det skal nedsettes en styringsgruppe bestående av elever, lærer(e), kantine/kjøkkenpersonell og ledelse/administrasjon. En av disse skal være kontaktperson til Fairtrade Norge.
Kommunikasjon: Det fokuseres på Fairtrade gjennom minimum to tiltak eller arrangement i året.
Økologisk mat
Skolen er sertifisert som økologisk serveringssted med valørmerket bronse. Det betyr at minst 15 prosent av serveringen er økologisk.
Økologisk mat er mat som er produsert i samsvar med Debios merkeregler. Det innebærer strenge krav rundt kunstgjødsel og plantevernmidler i produksjonen. Maten kan verken inneholde kunstige aromastoffer eller fargestoffer, og den kan ikke være genmanipulert.
Vi mener at økologisk mat er bra for både kroppen og naturen.
Bærekraftig og lokal mat på folkehøgskolen
I skoleåret 2023-2024 er skolen med på prosjektet Bærekraftig og lokal mat på folkehøgskolen. Prosjektet er et samarbeid med Framtiden i våren hender og en rekke norske folkehøgskoler.
Formålet er å bidra til skolen tilbyr gode, sunne og bærekraftige måltider og at elevene blir mer bevisste på maten de spiser gjennom praktiske erfaringer og aktiviteter.
Opprinnelsesgaranti på strøm
Strømavtalen vår har opprinnelsesgaranti og holder karbon-fotavtrykket fra kraftkjøpet så lavt som mulig. VENI Energy Group garanterer 100% CO2 fri energi.