Hopp uti det, ikke vær redd for å ikke få det til

På Teater og scenekunst for elevene mange utfordringer, men et trygt og godt klassemiljø gjør at man tør å hoppe ut i det, skriver Sigrid som er elev på teaterlinja.

Bilde14.png

Jeg heter Sigrid og kommer fra Kvinnherad, et lite sted i Hordaland! Jeg har ingen teaterbakgrunn fra før av og dette året har vært mitt første møte med skuespill.

Godt og passe seriøst miljø på linja

En av grunnene til at jeg valgte å søke teater og scenekunst på Fana var at jeg hadde inntrykk av at linja passet både for de med mye erfaring og de med lite eller ingen. Teaterlinja på Fana passer både for de som er ute etter å lære mye og satse og for de som bare ønsker å drive med teater dette året fordi de synst det er gøy.


Denne mixen har hvertfall jeg opplevd at har skapt et veldig godt og passe seriøst arbeidsmiljø på linja. Teater og scenekunst på Fana tilbyr et miljø som er åpent for- og utfordrer både nybegynnere og de som har drevet med teater lenge. Samtidig tar linja hensyn til at noen ønsker å satse videre på skuespill og elevene får et stort læringsutbytte, i et avslappet miljø.

Variert undervisning

Undervisningen i år har vært veldig variert. Vi har to veldig flinke og forskjellige teaterlærere, med ulikt fokus.

En lærer er utdannet i fysisk teater og den andre jobber mer med Stanislavskiji metoder.

Dette gjør at vi får en veldig fin bredde i faget og lærer ulike teknikker.

En av årets første oppsetninger var en monologforestilling for de andre elevene på skolen.

En av årets første oppsetninger var en monologforestilling for de andre elevene på skolen.

Fra teknikk til oppsetning

Slik vi jobber er ofte at vi først arbeider med noen teknikker og så lager vi en liten oppsetning med det vi har lært. For eksempel har vi hatt en forestilling der vi fremførte hver vår monolog og en annen med performance art.

teaterforestilling-1024x768.jpg

Årets hovedproduksjon var Blodbryllup av den spanske forfatteren Lorca.


Vi setter opp en hovedproduksjon i andre semester som vi jobber intensivt med i litt over en måned. Der får vi brukt alt vi har lært frem til da, samtidig som vi lærer veldig mye nytt.

Vi deler og skaper noe sammen

Noe av det fine med teater og scenekunst er samholdet vi får i klassen og med lærerne. Når man jobber med teater så må man åpne seg og samarbeide tett med andre.

I intensive perioder har vi jobbet mye og lenge og blitt en veldig sammensveiset gjeng som føler at vi deler og skaper noe sammen.

Lærene er veldig dyktige, inkluderende og engasjerte, og de opptatt av at elevene skal få være med i beslutninger og føle at det er deres år. 

Viktig å gripe muligheten

I teater og scenekunst er det viktig å bare hoppe ut i det og ikke være redd for å ikke få det til. Det blir skapt et miljø der det er veldig lav terskel for å prøve nye ting, selv om man føler man ikke mestrer det helt i starten. Teatertimene er et veldig åpent sted der man får mulighet til å uttrykke og utfordre seg selv og den muligheten er viktig å gripe.

Teater og scenekunst på Fana

På teaterlinja på Fana folkehøgskule får du bruke et år til å jobbe med teater og skuespill. Elevene lærer ulike skuespillteknikker som de bruker til å jobbe fram forestillinger.

I løpet av året jobber elevene blant annet med

  • Forestillinger

  • Stemmebruk, bevegelse og karakterarbeid

  • Fysisk teater

  • Moderne teateruttrykk

  • Auditionteknikk

  • Spill og improvisasjo