Hva koster det egentlig å gå på folkehøgskole sammenlignet med å være student?
Studenter må i snitt dekke et underskudd på over 6 600 kroner hver måned. Men hva om det fantes en alternativ vei – en der kost og losji er inkludert, og økonomien er mer forutsigbar? Folkehøgskole gir elevene en tryggere økonomisk hverdag.
Rock’n roll på musikklinja uten økonomiske bekymringer.
For mange unge er det å være student en viktig milepæl i livet. Men det er også en tid med økonomiske utfordringer. Ifølge Norsk Studentorganisasjon (NSO) sitt studentbudsjett for 2024 koster det i snitt 20 425 kroner per måned å være student i Norge. Med en studiestøtte på 13 791 kroner i måneden, betyr dette et underskudd på 6 634 kroner.
Studentbudsjettet: En realitetsorientering
NSO sitt budsjett tar utgangspunkt i utgifter for en aleneboende student i alderen 18–30 år. Her er noen av de største kostnadene:
Leie: 8 760 kr
Mat og drikke: 4 455 kr
Mediebruk og fritid: 2 440 kr
Studieutgifter: 838 kr
Selv med en studiestøtte som nylig har økt, må studenter i snitt jobbe 8 timer per uke for å dekke underskuddet sitt. Dette er timer som kunne vært brukt på studier, sosiale aktiviteter og hvile.
Kostnader ved Fana folkehøgskule 2025/2026
La oss sammenligne disse utgiftene med kostnadene for et år på Fana folkehøgskule. Som elev ved hos oss er skolepengene dekket gjennom studiestøtten fra Lånekassen etter at staten ga folkehøgskoleelevene et solid løft i studiestøtten.
Det gir deg flere økonomiske fordeler:
Husleie og alle måltider er allerede dekket gjennom skolepengene
Linjepengene inkluderer studiereise og utstyr til undervisningen
Alle sosiale arrangementer, felles skoleturer i tillegg til konserter, teaterforestillinger og andre kulturarrangementer er inkludert i skolepengene
Dette betyr at du som elev slipper store boutgifter og har dekket utgiftene til mat. Du trenger lommepenger til å dekke mediebruk, billetter og reisekostnader, personlig hygiene og kanskje litt snop en gang i blant. Sammenlignet med å være student ved et universitet eller høgskole, hvor man ofte må jobbe deltid for å dekke basisutgifter, gir et år på folkehøgskole en mer forutsigbar og stabil økonomi.
Oppsummering
Mens studenter i Norge må hanskes med et økonomisk underskudd på over 6 000 kroner i måneden, gir et år på Fana folkehøgskule en annen økonomisk trygghet. Med dekket kost og losji, kan elevene fokusere på læring, utvikling og fellesskap – uten å bekymre seg for om de har råd til husleie eller middag. Det er en viktig vurdering for de som ønsker et læringsår uten den økonomiske stressfaktoren som ofte følger med studentlivet.