Slik får du en venn for livet
Et godt tips for å få seg en venn er å velge dobbeltrom
De aller fleste som begynner på en folkehøgskole velger å bo på dobbeltrom. Slik er det også her hos oss på Fana. Og de aller fleste elever trives godt med å bo på rom med en medelev. Årsaken er nok at det er mange fordeler ved å dele rom med en annen elev. Faktisk hender det ganske ofte at de som har valgt enkeltrom søker seg inn på et dobbeltrom etter at de har begynt.
Dobbeltrom? Hvem skal jeg bo med?
Det er naturlig at det kribler litt ekstra i magen før første skoledag når man vet at man skal møte en annen person man skal dele rom med i 9 måneder. Og rommet du blir tildelt er jo tross alt det viktigste rommet ditt det året du skal gå på folkehøgskole. Det er her du skal bo og sove.
Å dele rom med en ukjent er spennende og det er store muligheter for at det kan utvikle seg til et vennskap som varer livet ut.
I starten kan det å dele rom være uvant, men etter kort tid vil du sette stor pris på fellesskapet og gleden det kommer til å gi deg.
«-Det kan virke skummelt å bli plassert på rom med en vilt fremmed person, men det går seg veldig fint til.» Eline – elev 2018/19
«Koselig» er gjerne et ord mange trekker frem når man skal beskrive hvordan det er å bo på dobbeltrom. Du blir mer sosial og du vil få venner raskere.
Det er viktig å huske på at man må gi hverandre tid til å bli kjent i starten. Når man deler rom med en annen elev lærer man mye, både om romkameraten, men også om seg selv. Man lærer seg å samarbeide og å inngå kompromiss. Og så blir man kjent på en helt annen måte når man bor sammen med en annen elev. Du vil lære å ta ansvar og ikke minst det å ta hensyn til andre.
Et annet poeng er at det dessuten er en fin overgang til årene etter folkehøgskole, når man kanskje skal studere eller bo i kollektiv.
Etter et år på folkehøgskole er det garantert mye du vil savne. Ofte er det nettopp romkameraten du vil savne aller mest når året er omme.
Livet på korridoren
Det er mange fordeler ved å bo på internat. Er du enebarn så har du nå muligheten til å «krangle» og leke med et helt internat. Har du mindre søsken som du er lei av å passe på? Ikke noe problem. For nå kan du overlate dem til foreldrene dine med god samvittighet og nyte tiden sammen med andre på din egen alder.
Som du skjønner er det å bo på internat annerledes enn det du er vant til fra tidligere. Samtidig er det ulikt om du har bodd på hybel. Å bo på internat handler både om frihet, ansvar og om å ta hensyn til andre.
Internatlivet er spennende på mange måter, og for de fleste er dette en fin overgang til et mer selvstendig liv.
Hvert internat er som et lite samfunn, eller fellesskap om du vil. Her kan du slappe av, snakke med de andre på gangen og man deler på de praktiske oppgavene.
Du vil ha folk rundt deg hele tiden – på godt og vondt. Det er lettvint, alt på ett sted: bo, leke, lære, være og oppleve!
For å oppsummere så er internatet et veldig godt sted for å få nye venner, og å bo på internat oppleves for de fleste som veldig kjekt og lærerikt.
Litt om internatene på skolen
På Fana har vi tre internat med henholdsvis tre, to og to korridorer; Nord 0, 1 og 2, Vest 1 og 2 og Øst 1 og 2. Korridorene består av både enkelt- og dobbeltrom, og alle deler dusj og toalett.
Som du skjønner er internatene oppkalt etter deres geografiske beliggenhet. På Nord er det plass til 40 elever, Øst 39 elever og Vest 27 elever. På internatene blander vi både linjer og kjønn. Det er her du finner alle de flotte menneskene du skal bli så utrolig glad i gjennom et år.
Rommene er koselige og har noe ulik form og størrelse. Alle rom har skrivepult, klesskap, vask og et par stoler. Hvis nødvendig kan loftet tas i bruk som lagringsplass for kofferter og ting du sjelden har bruk for. På alle rom er det tilgang til trådløst internett.