Turnédagbok fra Teater og scenekunst
Turnédagbok fra en liten turné som Teater og scenekunst gjorde i februar 2019.
Turnédagbok mandag 10. februar
Det er mandag og teaterklassen er klare for sin miniturné!
I seks uker har vi jobbet med oppsetningen av årets hovedproduksjon: Blodbryllup av den spanske forfatteren Lorca. Vi hadde premiere på lørdag og åpen forestilling med fullsatt sal på søndag, og i dag legger vi ut på en liten turné til to andre folkehøgskoler: Sunnhordland fhs – hvor vi skal overnatte- og Bømlo fhs, begge i Hordaland.
Vi har med oss alt av scenografi, kostyme og sminke, og lys på tur. I tillegg har vi med oss Audun fra spillutvikling, som er ekspert på lyssetting!
Vi kjørte bil og tok ferger for å komme oss til Sunnhordland. Bilturen var veldig koselig. I middagstid ankom vi skolen ytterst i vakre Hardangerfjorden, og ble tatt godt imot med velkomstskilt og alt.
Det er veldig spennende å se hvordan det er på andre folkehøgskoler, da vi har veldig mye til felles!
Det var koselige og imøtekommende mennesker vi møtte her, og vi begynte å mingle allerede fra middagen. Etter middag hadde vi en riggejobb foran oss. Etter kostyme, sminke og oppvarming spiste vi kveldsmat, og så var vi klare for forestilling! Det var veldig gøy å spille i et annet rom enn vårt eget.
Blodbryllup er en tragedie skrevet av den spanske forfatteren Federico Lorca.
Forestillingen gikk fint, og de var et fantastisk publikum. Spesielt gøy var det med tanke på at de hadde teaterlinje selv. Dette førte til mange fine samtaler om alt fra scenografi til regien.
Etter nedrigg og en god dusj ble vi sittende å snakke med elevene på skolen. Det var utrolig kjekt! Man har overraskende mye til felles som folkehøgskoleelever. Vi sammenlignet likheter og ulikheter ved skolene, veien videre og hvordan det er å være elev.
Turnédagbok tirsdag 11. februar
Etter frokost bar veien videre til Bømlo fhs. Denne skolen fokuserer mer på linjer med bistand og sosialt arbeid enn Fana fhs og Sunnhordland, så vi var spent på publikum og responsen på denne skolen.
Vi ankom skolen til lunsjtid og begynte rigging etter dette. Her ble vi stilt overfor andre utfordringer, da vi måtte spille på scene, og ikke på gulvet eller black box som vi hadde gjort tidligere. Dermed måtte vi blant annet tilpasse stemmen etter rommets akustikk. Etter opprigg, oppvarming og kostyme spiste vi middag med skolen. Og elevene her var like imøtekommende som de på Sunnhordland. Og deretter ble siste forestilling dratt i land!
Blodbryllup ender i tragedie etter at bruden (i midten) forlater brudgommen (til venstre) på bryllupsdagen og rømmer med sin tidligere forlovede.
Til tross for at vi kom til en skole med helt andre linjer var det flere som engasjerte seg og tok en prat etterpå. Det er lav terskel for snakk blant folkehøgskoleelever! Så var det tid for nedrigg og å vende snuta hjemover mot Fana. Det var ikke mer enn et drøyt døgn, men føltes som flere dager – og det har vært veldig kjekt.
Det fine med turné er at vi blir tatt seriøst på en annen måte.
Å reise på miniturné med teaterlinja var veldig givende på flere måter. Samholdet i klassen blant elevene og mellom lærer og elev har blitt enda bedre, og jeg gleder meg til å reise med det samme reisefølget til New York! Vi har jobbet hardt, og fått smake litt på hvordan det er å jobbe med teater på andre måter enn i skolens black box. Vi måtte jobbe profesjonelt som et team, og ta stilling til utfordringer som hvordan vi skal spille på scener ulike fra vår egen, hvordan lyset skal settes opp, og akustikk. Det har vært veldig gøy, og gitt ekstrem mestringsfølelse.
Turnédagbok skrevet av Saga Eline Hoff som er elev på Teater og scenekunst