Nyfiken

Nyfiken tar utgangspunkt i FNs bærekraftsmål. Du lærer om alle dimensjonene ved bærekraft: biologisk, økonomisk og sosial bærekraft.

Målet er at du skal forstå sammenhengen mellom sosiale, økonomiske og økologiske forhold i et samfunn. Elevene skal oppleve at våre handlinger og valg har betydning, og at vi derfor må ta ansvarlige valg og handle etisk og miljøbevisst.

 

FNs bærekraftsmål

Hva handler de om? Hvordan ligger vi an? Hva gjøres? Hva kan du gjøre?

Dette gjør vi på timene

Vi lærer bærekraftig praktisk livskunnskap. Alle skal lære seg å bruke enkelt verktøy (som drill og skrujern), kunne lage digg restemat, gjøre enkle klesreparasjoner og vite hvordan man skal vedlikeholde teknisk utstyr som telefoner og datamaskiner. Her er det mange penger å spare på å være miljøsmart.

Hvert år deltar vi i Amnestys Skriv-for-liv-aksjon. Elevene skriver solidaritetsbrev til mennesker som kjemper en hard kamp for sine og andres rettigheter, og signerer aksjonsbrev som blir sendt til myndighetene i land der menneskerettighetene er truet.

Aktiv undervisning

Skolen ligger i et veldig fint område som vi bruker aktivt i undervisningen. Vi drar ned i fjæra eller ut i skogen for å bli kjent med naturen.

Skolen får besøk av engasjerte enkeltpersoner, organisasjoner og bedrifter. Det kan være alt fra FN-sambandet til renholdsbedriften BIR eller folk som Amanda Sailing som har ting de vil dele med oss. Noen forteller om ting de har gjort, andre har rollespill eller andre aktiviteter for elevene.

Når det er viktige dager som skal markeres, så arbeider vi med temaer knyttet opp til denne dagen. Eksempler på slike dager er samenes dag, kvinnedagen, Holocaustdagen og TV-aksjonen.

Tore Haltli